Nedělní oběd bez knedlíků si nedokáže představit řada hospodyněk. Knedlíky jsou skvělé nejen jako příloha, ale můžou být i samostatným hlavním jídlem. Plněné knedlíky jsou oblíbené i mezi dětmi. Jejich příprava je rychlá a snadná a vyžaduje jen několik málo surovin.
Knedlíky jako česká specialita
Knedlíky jsou jednou z nejoblíbenějších příloh v české kuchyni. Jejich historie sahá až do starověku, ale největší rozkvět zažily v 19. století, kdy se objevily recepty na bramborové i houskové knedlíky. Připravit je můžete z několika málo surovin za pár minut, a ačkoliv se nejčastěji objevují jako příloha, jsou skvělé i jako hlavní chod. Plněné knedlíky jsou obzvláště oblíbené a pokud přijedou známí z ciziny, určitě je budou chtít ochutnat.
Připravte si knedlíky za 10 minut
Co budete potřebovat?
- 1 kg brambor typu C
- 250 g bramborového škrobu
- sůl podle chuti
Postup:
- Uvařte brambory ve slupce, aby zůstaly poloměkké, ale nerozvařené.
- Oloupejte brambory a nastrouhejte je najemno.
- Přidejte bramborový škrob a vytvořte z těsta kuličky.
- Kuličky vložte do vroucí, lehce osolené vody a vařte asi 3 minuty.
- Vyndejte knedlíky děrovanou naběračkou a nechte okapat.
- Knedlíky můžete plnit volitelnou náplní, například osmahnutým uzeným masem na cibulce.
Tyto bramborové knedlíky bez mouky jsou snadné na přípravu a vyžadují jen několik málo ingrediencí. Jejich chuť je jedinečná a určitě se k nim budete vracet.
Skvělé jako hlavní chod
Rychle připravené bramborové knedlíky můžete podávat jako přílohu nebo hlavní chod. Chutnají skvěle pokapané osmahnutou cibulí nebo s uzeným masem a kysaným zelím. Tuto českou specialitu ocení nejen mužská část rodiny. Nezapomeňte si vyzkoušet i jiné varianty, například s náplní z uzeného masa nebo zeleniny.
Foto: Shutterstock
No sláva! Konečně jste tam dali fotku bramborových knedlíků – i když z těch kuliček to asi není, že?
To se to chlubí s obrázkem kynutých z mouky vyrobených nadýchaných knedlíků, všichni známe bramborové…
Tak nadýchaný bramborový knedlík taky není problém udělat – když víte, jak na to – ovšem tento recept zde ve mně důvěru nebudí – spíš lze očekávat něco jako hutné slizské kuličky 🙁
Jestli dobře vidím, tak na talíři jsou knedlíky houskové…jak tedy vypadají ty vaše slavné bramborové?