Sloní žrádlo. Fantastická pomazánka, kterou uděláte za pár minut

Nikdy jste tento název neslyšeli, nebo si na něj vzpomínáte z dětství?  Řeč je o speciální pomazánce, která je skvělá na běžnou konzumaci, ale i na oslavy konce nového roku. Potřebujete na ní jen pár přísad, které jsou cenově velmi dostupné.

Kde se vzala?

Nepůsobí na vás název Sloní žrádlo jako něco, co byste chtěli ochutnat. Ve skutečnosti by ho ale sloni nejedli. Za svůj název nejspíš vděčí svému vzhledu. Chuťově je ale tato pomazánka naprosto delikátní. Oblíbíte si ji vy, ale i dětští strávníci.

Retro, které potěší

Velké oblibě se tato pomazánka těšila především v minulém století. K její přípravě se používal měkký salám jako je Junior nebo Gothajský salám. Pravděpodobně jste ji už ochutnali. Jedná se o jemnou a pikantní chuť, kterou jednoduše namažete na chlebíčkovou veku a dozdobíte rajčetem, kyselou okurkou, sýrem nebo tvrdým sýrem.  

Marináda jako základ

Nejdůležitější pro jeho přípravu je správně připravená marináda. Budete potřebovat 2 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce kvasného lihového octa, 2 lžíce plnotučné hořčice, 4 lžíce kvalitního kečupu, 3 lžičky cukru, lžičku mletého čili, v případě, že pomazánku nebude konzumovat dítě, sůl a pepř. Všechny suroviny dejte do kastrůlku a svařte na mírném plameni, aby se spojili do hladké směsi.

Foto: Shutterstock

Měkký salám

Při výběru salámu sice můžete zvolit klasický Junior nebo Gothaj, ale vyberte co nejvíce kvalitní. Na pomazánku budete potřebovat asi půl kilogramu, jednu střední cibuli, 4 středně velké kyselé okurky, 200 gramů majonézy a připravenou marinádu. Měkký salám nastrouhejte nahrubo, cibulku a okurky jemně nakrájejte. Kyselou okurku můžete i nastrouhat. Poté přidejte marinádu, pečlivě promíchejte. Nakonec vmíchejte ještě majonézu, dosolte a opepřete.

Chlebíček

Hotovou směs mažte na veku nebo na nakrájený rohlík, který poslouží především na jednohubky. Na dozdobení můžete zvolit pikantní klobásu, vejce natvrdo, okurku, ale i jinou barevnou zeleninu. Můžete ji nechat i bez ozdob, protože je pomazánka sama o sobě pikantní.

Foto: Shutterstock

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments