Sklokeramická deska je praktická volba pro vaši kuchyň z mnoha důvodů a díky své elegantní černé barvě se skvěle hodí do každé kuchyně. Aby však zůstala dokonale čistá a hladká, je potřeba se o ni správně starat. Jak na to, aby vaše sklokeramická deska vypadala stále jako nová?
Vyčistěte ji předtím, než začnete vařit
Jistě vás někdy napadlo, zda nevyčistit desku před vařením? To je právě jeden z triků, který může prodloužit životnost vaší desky. Když se deska nepoužívá, na ni totiž dopadají nečistoty a prach, které by mohly poškodit její povrch. Abyste tuto situaci předešli, doporučuje se desku před vařením otřít vlhkým měkkým hadříkem.
Nehody řešte okamžitě
Při vaření se mohou objevit různé situace, kdy se potraviny rozlijí, mléko překypí nebo vyteče voda z hrnce. Je důležité rychle reagovat a nehodu co nejdříve vyřešit. Pokud se vám při vaření na desce podaří roztavit plastový předmět, je nutné okamžitě vypnout desku a snažit se odstranit nečistoty, dokud jsou ještě teplé.
Jak na škrábance?
Nemějte obavy, pokud se vám podařilo sklokeramickou desku poškrábat. Drobné škrábance lze snadno odstranit. Můžete je vyhladit pomocí zubní pasty nebo si připravit hutnější pastu z vody a jedlé sody. Při leštění povrchu nebo používání této pasty, nikdy netlačte silou. Hlubší rýhy těmito metodami nevyřešíte. I když nevypadají esteticky, neovlivňují funkci desky. Pokud se na desce objeví prasklina, je nutné ji vyměnit.
Duhové skvrny
Ačkoli jste ze sklokeramické desky odstranili všechny nečistoty a připáleniny, stále se vám zdá, že na ní z různých úhlů jsou vidět nepěkné duhové skvrny? Řešení je jednoduché. Po čištění desku ještě přeleštěte prostředkem, který obsahuje alkohol nebo třeba domácím čisticím prostředkem obsahujícím ocet, který vám pomůže dosáhnout dokonalého výsledku.
Foto: Shutterstock
“Pokud se vám při vaření na desce podaří roztavit plastový předmět, je nutné okamžitě vypnout desku a snažit se odstranit nečistoty, dokud jsou ještě teplé”
“Drobné škrábance lze snadno odstranit. Můžete je vyhladit pomocí zubní pasty nebo si připravit hutnější pastu z vody a jedlé sody.”
Zkuste to, Kateřino 🤣🤣🤣 OMG…
Mimochodem, nebyla jste to právě vy, kdo tady před několika měsíci nesmyslně napsal, že jedlou sodu bychom nikdy neměli na čištění sklokeramické varné desky používat, protože prý ji tak můžeme poškrábat? Myslím, že ano, a pokud ne, tak to každopádně byla některá z dalších zdejších fyzikou nedotčených brigádnic.