Alobal, tedy hliníková fólie, má v kuchyni řadu využití. Je ideální pro balení svačin, skladování potravin v lednici a grilování. Fólie má skvělé izolační vlastnosti a dokáže udržet vlhkost. Navíc je snadno recyklovatelná a tedy ekologická. Možná jste nevěděli, že alobal má matnou a lesklou stranu, které se používají různým způsobem. Naučte se alobal používat správně.
Od balení svačin až po grilování
Existuje několik druhů hliníkové fólie, které se používají k různým účelům. Klasický tenký alobal se používá pro balení potravin, zatímco silnější verze se hodí pro pečení a grilování masa a jiných potravin, protože se při použití neprotrhne. Fólie se vyrábí válcováním roztaveného hliníku, což vytváří rubovou lesklou a lícovou matnou stranu. Každá ze stran pak prakticky funguje jinak.
Matná a lesklá strana
Zatímco lesklá strana odráží teplo, matná ho propouští. Při grilování masa by mělo být zabaleno lesklou stranou dovnitř, avšak pro udržení tepla jídla po vytažení z trouby či grilu by mělo být zabaleno matnou stranou dovnitř.
Proč balíme potraviny do alobalu?
Existuje mnoho důvodů, proč balit potraviny do alobalu. Jedním z hlavních důvodů je flexibilita alobalu, který se snadno tvaruje, a tak se do něj snadno zabalí jakýkoli druh potravin. Dalším důvodem jsou jeho termoizolační vlastnosti, který uzavírá teplotu a vlhkost uvnitř, což je výhodné pro balení pečiva, nebo pro grilování a pečení.
Od kuchyně po tepelnou izolaci
Alobal není omezen jen na kuchyni, ale má v domácnosti široké využití. Může být použit ke zlepšení tepelné izolace, například vložením pod potah žehlícího prkna pro efektivnější žehlení. V kuchyni ho pak využijeme například jako drátěnku při čištění připáleného hrnce.
Skvělý pomocník i na zahradě
Možnost využití nejdeme také na zahradě. Například rozstříhaný na proužky a zasazený do zeminy kolem květin odradí škůdce. Použití alobalu může také pomoci s klíčením semen – stačí vložit kousek alobalu s lesklou stranou nahoru na dno květináče, což poskytuje sazenicím větší teplo a vlhkost.
Foto: Shutterstock
A s čím tedy měla v kuchyni problém ta baba Dagmar?