U celé řady potravin jsme zaznamenali výrazné zdražení. Proto se vyplácí sledovat, jak s nimi v domácnosti nakládáme. Určitě vás potěší nápad, jak ušetřit při spotřebě oleje, kterému rovněž nepříjemně narostla pořizovací cena.
Plýtvání potraviny
Známá a nepříjemná statistika říká, že se ve světě vyhodí až čtvrtina z celkově vyprodukovaných potravin. To je opravdu dramatické číslo a měli bychom se naučit s potravinami lépe zacházet. Pomůžeme peněženkám a rovněž odlehčíme odpadům na komunálních skládkách. Ukážeme vám, jak snížit spotřebu stolního oleje, který využíváme na smažení, restování i pečení.
Neplýtvejte stolním olejem
První úspora nastává, pokud vyhledáváte slevové akce nebo slevy při větším objemu nákupu. Další výraznou úsporu docílíte, pokud se naučíte s potravinou správně zacházet. Jednoduchým postupem si zajistíte nižší a lépe regulovanou spotřebu stolního oleje.
Při dalším otevření nové lahve se zaměřte na zátku. Uvnitř je odnímatelná součást, kterou zpravidla vyhodíte, když láhev otevřete. Jakmile ji ale na uzávěru necháte, pomůže vám lépe zkontrolovat, kolik oleje vytéká z láhve.
Upravte zátku na oleji
Namísto toho, abyste zátku vyhodili, udělejte jen silným špendlíkem nebo hrotem nože dírku doprostřed zátky. Plastový kroužek odstřihněte a nadále používejte zátku jen s pomocí vnitřního otvoru. Olej budete dávkovat jemnými a tenkými nástřiky, tím jej spotřebujete mnohem méně. Efekt poznáte při nákupech i při dietním stravování. Zároveň vám trik pomůže s celkovou čistotou láhve. Nadbytečné množství nebude vytékat po těle olejové láhve.
Kvalitní nádobí
Není tajemstvím, že spotřebu oleje pomůže regulovat kvalitní nádobí. Nepřilnavá pánev nemusí mít silnou olejovou vrstvu. Stačí pár kapek oleje, které rozetřete mašlovačkou, podobně jako když vymazáváte plech při pečení buchet. Smažení pravidelně střídejte s grilováním, příprava masa proběhne zcela bez tuku.
Foto: Shutterstock