Banány obsahují mnoho zdraví prospěšných vitaminů. Vitaminy skupiny B, C a A. Jsou kvalitním zdrojem jednoduchých sacharidů, takže rychlým zdrojem energie a také obsahují vysoké množství vlákniny, která podporuje trávení.
Na internetu koluje video, které ukazuje postup, jak hnědému banánu navrátit jeho žlutou barvu. Stejný trik naleznete například i na pinterestu.
Takhle změní barvu
Tip na transformaci z hnědého banánu na žlutý není nikterak složitý. Potřebujete pouze uzavíratelný igelitový pytlík, rýži a fén.
Měkký a zčernalý banán vložte do uzavíratelného pytlíku a přisypejte k němu trochu rýže tak, aby byl banán alespoň trochu obalený. Rýže absorbuje vodu (pokud se vám omylem vykoupe mobil ve vodě, doporučuje se také tento postup se sušením v rýži). Pytlík pevně uzavřete. Na hodinu odložte stranou a teprve poté vyndejte banán z pytlíku. Nyní už stačí jen zapnout fén a opatrně banán fénovat vlažným vzduchem. Barva by se měla změnit z hnědé na žlutou.
Efekt změny barvy nemá vliv na chuť, ale rozhodně je žlutá barva lahodnější pro oko.
Pokud se vám nepodaří dosáhnout žluté barvy nezoufejte. Můžete si připravit výborný banánový chlebík nebo banánové muffiny.
Také rýže absorbuje vůni banánu, tudíž je po použití vhodné z ní připravit rýžový nákyp nebo rýžovou kaši.
Recept na rýžovou kaši
- Rýže
- Mléko
- Banán
- Borůvky nebo jahody
Propláchnutou rýži vložte do kastrůlku a přilijte mléko tak, aby byla rýže zcela ponořená. Rýži vařte pozvolna do měkka. Poté odstavte a přidejte rozmačkaný nebo na kostičky nakrájený banán. Dochutit můžete dalším čerstvým ovocem. V sezoně využijte ovoce ze zahrádky a přes zimu můžete přidat i ovoce zamražené, ale předem ho zbavte přebytečné vody. Při podávání můžete přidat cukr, kakao, plátek másla nebo med.
Foto: Shutterstock