Žebříček nejhorších jídel světa. Přední pozice zaujímají ta česká, to budete koukat. Tady je lidé milují

Je velmi zajímavé sledovat, do jakých forem se vyvinuly kuchyně různě po světě. Dá se říct, že ani jedna není stejná. Jde přitom o jeden z nejvíce patrných důkazů toho, že lidé jsou skutečně různí a že v různých podmínkách se uchytí jiné pokrmy.

Přehlídka toho nejhoršího

Možná ještě zvláštnější je skutečnost, že co jedněm chutná, ostatní často nemohou ani cítit. Takových pokrmů je bezpočet. V rámci domácích kuchyní patří ke klasikám, ale cizinci se pak diví, jak to někdo vůbec může jíst.

Na webu Taste Atlas sestavili žebříček nejhorších jídel na světě, který pravidelně aktualizují podle toho, jak lidé které jídlo zhodnotí. Pořadí prvních padesáti nejhorších jídel se tedy pravidelně mění. Důležitá je spíše skutečnost, že se na něm daný pokrm vůbec vyskytuje. Už to je důkazem, že je pro ostatní jen obtížně stravitelný.

Aktuálně platí za nejhorší jídlo na světě Hákarl, což je islandská pochoutka připravovaná z masa žraloků masohlavých a velikých. Paradoxní je, že toto maso je pro lidi standardně jedovaté. Musí se proto nechat řadu týdnů fermentovat a následně usušit. Vyznačuje se silným amoniakovým pachem, který někomu připomíná pořádně uzrálý sýr. Ještě nedávno přitom za nejhorší jídlo platil ruský salát Indigirka, který je aktuálně druhý.

Foto: Shutterstock

Češi se vyznamenali

Nás ale bude nejvíce zajímat, zda máme v žebříčku zástupce i z České republiky. Ano, máme, a ne jednoho. Na to, jak jsme malou zemí, je s podivem, že se do tohoto seznamu protlačila hned dvě česká jídla. Asi opravdu “stojí za to”.

Na 23. pozici je aktuálně rybí polévka, na kterou přitom Češi nedají dopustit a dost možná se domnívají, že něco takového se jí i v jiných zemích. V určitých variantách ano, ale ta česká jednoduše lidem nechutná. Hned na 24. pozici pak následuje rýžový nákyp, který také všichni dobře známe a mnozí si na něm dodnes pochutnávají.

Nezbývá než si přiznat, že česká kuchyně nemá ve světě zrovna ten nejlepší zvuk, i když bychom si rádi mysleli něco jiného. Může nás těšit snad jen to, že se do žebříčku nepropracovaly ty největší národní poklady v podobě svíčkové omáčky nebo řízku.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments