Stále více se do popředí dostává zdravý životní styl, se kterým je neodmyslitelně spjata zdravá strava. Zelenina a ovoce tvoří podstatnou část jídelníčku. Zeleninu můžete využít i při přípravě omáček. Namísto zahuštění rajské omáčky nebo koprovky moukou, můžete vyzkoušet zahuštění pomocí zeleniny.
Zeleninové pyré
Vaříte-li zeleninovou omáčku, můžete zkusit část zeleniny rozmixovat ponorným mixérem. Pokud budete mixovat rovnou v hrnci, dejte si na stranu část zeleniny, kterou budete chtít ponechat vcelku a zbytek rozmixujte.
Následně vraťte zpět do hrnce zbytek celé zeleniny a máte hotovo. Využijete-li tuto metodu zahuštění, myslete na to, že chuť omáčky bude dle rozmixované zeleniny intenzivnější.
Fazole
Výborným zahušťovadlem jsou fazole. Ať už vaříte fazolovou polévku nebo pečené fazole, můžete využít tento tip pro zahuštění. Množství fazolí použijte dle potřeby. Fazole rozmačkejte a společně s omáčkou z fazolí vařte asi 10 minut, dokud nedosáhnete požadované hustoty. Poté vlijte do hrnce s omáčkou a pokračujte ve vaření.
Zahuštění vaječným žloutkem
Vaječné žloutky se používají jako zahušťovadlo do jemných a lehkých omáček. Zároveň dodávají omáčce krásnou barvu a zlepšují chuť. Typicky zahuštěnou omáčkou vaječnými žloutky je holandská omáčka.
Postup na zahuštění je velmi jednoduchý. V samostatné misce rozšlehejte část omáčky se žloutkem. Poté postupně zašlehávejte tuto směs do omáčky, kterou vaříte na mírném ohni.
Zahuštění kukuřičným nebo bramborovým škrobem
Postup při zahuštění omáčky škrobem je podobný výše uvedenému zahuštění žloutkem. Také musíte nejprve rozmíchat škrob v menší misce nebo hrnečku s malým množstvím vody. Až poté přilijte tuto tekutinu do omáčky. Pokud byste škrob nerozmíchali zvlášť, může dojít k vytvoření hrudek v omáčce.
Foto: Shutterstock