Každá správná hospodyně ví, že pečení v troubě patří k nejčastějším aktivitám v kuchyni. A s tím bohužel souvisí i nevyhnutelné znečištění trouby mastnotou a zbytky jídla. Nicméně existují osvědčené metody, jak troubu udržet v čistotě bez použití agresivních chemikálií.
Nenechte se odradit odstraňováním zbytků a tuků a vyzkoušejte jednoduché triky, které vám ušetří čas i námahu. A nezapomeňte na pravidelné čištění skla u dvířek, aby vám pečení nebylo překážkou.
Úsporné a ekologické čištění domácnosti
Přemýšlíte-li o tom, jak šetřit přírodu i svůj peněženku, můžete začít tím, že nahradíte drahé a chemicky zatížené čistící prostředky za levné a účinné přírodní alternativy. Například jedlou sodu a ocet lze použít na čištění různých povrchů v domácnosti. Kombinace citronu a soli zase účinně odstraní nečistoty a pomůže s odvápněním. A nelze opomenout tradiční mýdlo a horkou vodu – často jsou pro čištění naprosto dostačující.
Využijte sílu jedlé sody
Pokud máte problém s tím, jak účinně vyčistit sklo, zkuste jedlou sodu. Jednoduše smíchejte sodu s vodou, vytvořte z toho pastu a tou skleněnou plochu. Nechte působit a až pasta zaschne, setřete ji a odmastěte skleněnou plochu.
Pro dokonalý lesk skla použijte čistý vlhký hadřík nebo jemnou houbičku, a papírové utěrky. Pokud nemáte jedlou sodu, můžete použít kypřící prášek, který funguje stejně dobře.
Účinné čištění pomocí soli
Kromě běžného použití při ochucování jídel může být sůl také skvělým pomocníkem při úklidu. Pokud vám chybí speciální čistící prostředky, využijte soli k vyčištění nejen skla, ale i vaší trouby. Stačí smíchat 250 g soli s ½ l vody, a roztok aplikovat na znečištěné plochy štětcem nebo rozprašovačem.
Po několika minutách roztok setřete houbičkou a vlhkým hadříkem. Díky schopnosti soli absorbovat tuky zaručí tento přírodní prostředek dokonalý výsledek.
Foto: Shutterstock