Na otevírání konzervy nepotřebuji otvírák. Zkuste můj fígl s kamenem

Vynález plechovek úplně změnil schopnost lidí skladovat potraviny. 1. plechovky ale byly z tepaného železa a otevřít je vyžadovalo mít po ruce kladivo a dláto! Otvírák na konzervy byl totiž vynalezen až o 50 let později, v roce 1858. Tehdy se totiž jejich víčka začala vyrábět z tenkého plechu.

Takže pokud se vám už také někdy stalo, že jste potřebovali otevřít konzervu a váš otvírák mezitím umřel nebo zmizel, nevěšte hlavu, dnes už to není problém. Existuje několik způsobů, jak si poradíte i bez kladiva a dláta. Při každém z nich ale buďte především opatrní, protože narušený plech je velmi ostrý.

Pomůže i lžíce

Plechovku můžete otevřít obyčejnou lžící. Položte „misku“ lžíce kolmo směrem ke středu konzervy do míst, kam byste jinak přiložili otvírák. Jednou rukou plechovku pevně chyťte, druhou uchopte onu misku a jezděte s ní po víčku tak dlouho, až se opakovaným třením protrhne. Tímto způsobem pokračujte po celém obvodu, dokud se vám nepodaří víčko vypáčit.

Stejným způsobem jako lžíci, můžete využít i nějaký špičatý kámen. Klidně i kus skály. Prostě jen přiložíte víko k jeho ostré části a třením při využití tlaku jezdíte krátkými pohyby sem a tam. Tak dlouho, dokud se plech díky tvrdé hornině neprodře.

Foto: Shutterstock

Poslouží i nůž

Rychlejší ale bude použití těžšího kuchařského nože s delší čepelí. Abyste se nezranili, neotvírejte konzervu špičkou čepele. Použijte raději její patu. To je ta špičatá část kovu, která je nejblíž k rukojeti. Nůž uchopte právě v místě, kde se pata setkává s rukojetí. Vaše prsty by se měly bezpečně dotýkat pouze rukojeti. Konzervu položte na pevný povrch, patu čepele položte na okraj víka a tlačte, dokud plech nepovolí. Takto pokračujte po celém obvodu.

Plechovku samozřejmě můžete otevřít i špicí nože, ale je nebezpečí, že nůž sklouzne a pořeže vás.

Kutilům pomůže šroubovák

Otevřít konzervu vám pomůže i šroubovák a kladivo. Přiložte šroubovák k okraji víčka a kladívkem do něj jemně klepejte. Plech prorazíte během chvilky. Obecně platí, že konzervu dokážete s trochou šikovnosti otevřít pomocí každého předmětu s ostrou čepelí, pokud je z tvrdšího materiálu, než víko plechovky.

Chraňte svoje ruce

Tyto metody vám sice pomohou dospět k vytčenému cíli, ale všechny vyžadují určitou dávku trpělivosti. Na to se raději předem připravte, abyste si zbrklostí nepřivodili zranění. V každém případě je namístě použít ochranné rukavice.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments