Kamarád z Afriky mi poradil, jak v obchodě poznat ten nejlepší pomeranč. Divil se, že to tu lidé vůbec neznají

Pomeranče jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce na světě. Málokdo ale ví, že jich existuje přes 400 odrůd, které se v podstatě dělí jen na 2 skupiny. Na sladké a hořké. Ano, pěstují se i hořké pomeranče. Ty se ale běžně neprodávají, tak se nemusíte obávat, že byste si je přinesli z obchodu domů. Hořké odrůdy se používají do marmelád, bonbonů, k ochucování pomerančových likérů, sirupů nebo do čajů.

Přestože v obchodech nalezneme jen ty sladké, ne všechny, které si doma oloupeme, jsou podle našich představ. V podstatě každé koupené ovoce představuje malé tajemství. Ať se jedná o jablka, melouny nebo pomeranče, nikdy nevíme, jestli tak hezky, jako vypadají, budou i chutnat.

Jak poznáte nejlepší pomeranč

V 1. řadě se vyhněte měkkým plodům, může to být známka počínající hniloby. Různé škrábance na kůře ale nevadí. Jsou způsobeny větvemi stromů při větru. Nevadí ani nahnědlé nebo zelené skvrny, dejte si ale pozor na bílé, ty ukazují přítomnost bakterií.

Bez ohledu na odrůdu by zralý a šťavnatý pomeranč měl mít tenkou a sytě zbarvenou kůru. Ty příliš hladké a naleštěné nekupujte, bývají navoskované. Zralý plod se vyznačuje aromatickou vůní, kterou ucítíte i přes kůru. Na dotek je pevný a těžký. Lehký pomeranč naznačuje suché ovoce.

Ale nemyslete si, že čím větší pomeranč, tím bude lepší. Velké pomeranče mají často méně šťávy a chutnají jako žvýkací houba. Opravdu šťavnaté a sladké plody jsou středně velké a oválné. Pomeranče potěžkejte a vyberte si ty těžší. Těžké pomeranče mají více šťávy.

Foto: Shutterstock

Jednou z nejsladších a nejběžnějších odrůd, téměř bez pecek, je Navel. Navel můžeme volně přeložit jako pupík a tento název získaly pomeranče podle typického znaku na jejich spodní straně. Připomíná totiž lidský pupík. Pořádně si ho prohlédněte.  Pokud je v jeho středu kroužek, našli jste matku, která je velmi sladká. Plody, mající ve středu pupíku tečku, budou sladké o něco méně.

Pomeranče patří do ledničky

Pomeranče, skladované při pokojové teplotě, vydrží 10 až 14 dní, zatímco ty, uchovávané v ledničce, až 4 týdny. Myslete na to, že čím déle pomeranče skladujete, tím více chuti ztrácejí. Vždy je nejlepší je sníst do 14 dnů od nákupu, abyste si mohli jejich čerstvou pikantní citrusovou chuť pořádně užít.

Pokud ale plánujete připravit si z nich pomerančové smoothies, klidně je zamrazte. Zmražené pomeranče si uchovají chuť až 6 měsíců.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments