Příprava vynikající bramborové kaše je poměrně snadná a lze ji v kuchyni využít na mnoho způsobů. Patří mezi nejoblíbenější přílohy a skvěle doplňuje jakékoliv maso i ryby. Bramborová kaše může být součástí různých diet, je vhodná i pro vegetariány a oblíbená u dětí. Její příprava není náročná na čas ani peníze, a pokud je správně připravena, může být i lehkým bezmasým obědem.
Vyberte správný typ brambor
Pro dokonalou bramborovou kaši je klíčový správný výběr brambor. Ne všechny brambory jsou totiž pro kaši ideální. Brambory s vyšším obsahem škrobu, jako jsou ty určené na knedlíky (varný typ B a C), jsou nejlepší volbou. Naopak brambory určené na saláty (varný typ A) nejsou vhodné, protože mají nižší obsah škrobu a mohou způsobit gumovitou konzistenci kaše. Ačkoli se z nich dá bramborová kaše udělat, máslo a mléko se do nich nemusí dobře vstřebat.
Nadýchaná kaše díky jedlé sodě
Díky použití jedlé sody bude bramborová kaše nadýchaná a lehká jako pírko. Dejte si pozor, abyste jí nepřidali příliš mnoho. V takovém případě by mohla zhořknout. Je vhodné přidat něco kyselého, aby se vytvořily bublinky oxidu uhličitého. Můžeme použít například trochu podmáslí.
Přidejte cibuli
Pro přidání zajímavé chuti do bramborové kaše můžete zvážit použití cibule. Stačí ji nakrájet a vařit spolu s bramborami. Poté vše sceďte a rozmělněte dle obvyklého postupu. Pokud chcete být ještě kreativnější, můžete do kaše přidat špetku muškátového oříšku, dodá kaši výraznější chuť.
Máte rádi pikantní?
Pokud patříte k těm, kdo rádi štiplavé chutě, určitě byste měli vyzkoušet pikantní bramborovou kaši. Stačí přidat špetku hořčice nebo nastrouhaného křenu, což ji okamžitě povýší na novou úroveň. Dobrou chuť!
Foto: Shutterstock
Klasická kaše jen čistá ve s máslem, s mlékem nebo smetanou. Nic jiného. Ostatní není kaše.