Ryby platí za jednu z nejzdravějších potravin. A losos mezi nimi patří k nejoblíbenějším. V České republice se rychle zařadil mezi „vybrané“ potraviny, které si rádi dopřejeme navzdory jejich vyšší ceně. Málokoho by přitom napadlo uvažovat o tom, zda je losos z hlediska zdravého životního stylu skutečně takovou výhrou, za jakou ho mnozí mají.
Příliš se o tom nemluví, ale poptávka po této rybě v posledních letech celosvětově raketově vzrostla. Pokud by se rybáři spoléhali pouze na přirozený odlov, případně šetrný chov, stál by plátek lososa dávno přes tisíc korun. Příležitost ale bylo možné uchopit z druhé strany a vrhnout se na masový chov.
Rodí se mutanti
Už před několika lety vypluly na povrch nepříliš lichotivé zprávy o způsobu chovu lososů v Norsku. Zde je rybářský průmysl kolem této ryby nejrozvinutější a podle některých odborníků také nejzkaženější.
Lososí farmy jsou v Norsku doslova přeplněné rybami. Ukázalo se, že na tento způsob chovu nejsou lososi zvyklí, a tak často docházelo k tomu, že se mezi nimi rozšířily vážné nemoci vedoucí k jejich úhynu. To opět odporovalo pojetí lososa coby masové potraviny, a tak bylo zapotřebí přijít s řešením situace. Tím se staly nechvalně proslulé chemikálie, které účinně zabránily tomu, že ryby přestaly hynout.
Jak už tomu tak ale bývá, objevily se problémy jiné, pro byznys ale už ne tak závažné. Některé zdroje uvádí, že až polovina ryb v takových chovech se rodí s mutacemi a nedokáže například zavřít ústa. Takového mutanta by si pochopitelně nikdo dobrovolně nekoupil, ale v krámě to už po naporcování nepoznáte. Navíc platí, že chemikálie jsou pro lidské tělo škodlivé a řada studií prokázala, že podporují vznik rakoviny či neplodnost.
Toxický losos
V dnešní době přitom už nejde o specialitu norských farem, ale všech lososích velkochovů. Není proto divu, že lososi z farmy patří k nejtoxičtějším jídlům. Dokonce už byly provedeny studie, ve kterých byly tímto masem krmeny krysy. Výsledkem bylo, že se u nich rychle vyvinula obezita a diabetes. Lososa vzhledem k jeho oblibě potkal podobný osud jako kdysi oblíbeného pangasia, kterého by dnes do zdravého jídelníčku nezařadil asi nikdo. Podle řady měření jsou na tom přitom tyto dvě ryby z hlediska toxinů podobně.
Nejde navíc jen o antibiotika, kterými jsou ryby krmeny. Další problém nese název PCB a jde o polychlorované bifenyly. Jde o škodlivé chemikálie, jejichž přítomnost je u lososů z farem osminásobná oproti rybám z divokého odchytu.
Jíst nebo nejíst lososa?
Abychom nevzbudili mylný dojem – losos je skutečně skvělou a zdravou rybou. Ani vzdáleně to ale neplatí o lososovi z farmy, nýbrž jen a pouze o rybě z divokého odchytu. Ano, takový kus bude jednoznačně dražší, ale dopřejte si raději opravdu špičkovou rybu jednou měsíčně než nebohého mutanta každý týden. Uděláte tak dobrou službu nejen svému zdraví, ale také přírodě, protože je prokázáno, že lososové farmy škodí životnímu prostředí.