Různé koláče, buchty a záviny si občas ráda dopřeje většina z nás. Obecně ale panuje názor, že k pečení buchet potřebujeme troubu, a že je to činnost, která nějaký čas zabere. Proto se výrobě moučníků věnujeme nejčastěji o víkendu. My vám ale dokážeme, že ani jeden z těchto zažitých předpokladů neplatí.
Abyste vaší rodině vykouzlili úžasný koláč, vystačíte si se sporákem a pánví a hotovo budete mít v rekordním čase. Vzpomněli si večer vaše děti, že by zítra chtěly sladkou snídani? Klidně jim ji slibte.
Budete potřebovat:
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr, lžíce třtinového cukru
- 1 hrnek polohrubé mouky
- ½ hrnku krupice
- lžičku jedlé sody
- 1/2 šálku bílého jogurtu
- 2 lžíce oleje
- 2 jablka, rozinky, vlašské ořechy, lžičku skořice
- máslo na vymazání pánve
Postup:
Rozehřáté máslo rozetřete po pánvi a nasypte na něj třtinový cukr. Na cukr naskládejte na tenké plátky pokrájená jablka, sypaná skořicí. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, přidejte olej, jogurt a ostatní sypké suroviny. Nakonec vsypte ořechy a rozinky. Vymíchejte hladkou směs, nalijte ji na jablka a uhlaďte těsto do roviny. Přikryjte pánev pokličkou a nechte 30 – 35 minut na mírném plameni zapékat. Občas zkuste špejlí, není-li už koláč hotový.
Zvolte si ovoce, jaké máte rádi
Nakonec položte přes pánev velký talíř a koláč do něj překlopte. Každou porci můžete při servírování ještě ozdobit šlehačkou, zmrzlinou nebo potřít nějakou pikantnější marmeládou.
Samozřejmě i ovoce můžete zvolit takové, jaké máte rádi nebo jaké právě máte doma. Váš koláč bude stejně dobrý i s banány, pomeranči, ananasem nebo hruškami.
Recept na tento báječný voňavý moučník k nám dorazil z Německa a chuťově trošku připomíná palačinky. Určitě si ho zamilujete i vy.
Foto: Shutterstock