Přichází jaro a je načase znovu nastartovat metabolismus a probudit naše tělo ze zimního spánku. Nepotřebujete k tomu žádné doplňky stravy, stačí si připravit výživnou šťávu z běžně dostupného ovoce a zeleniny.
Čas na detoxikaci
Jaro je tím nejlepším obdobím, kdy provést detoxikaci organismu. V minulosti bylo běžné držet i několikatýdenní půst (40 dnů před Velikonocemi), který tělu pomohl, aby se vyčistilo a nabralo síly na letní práci i radovánky.
Dnes asi málokdo dodržuje přísná náboženská nařízení. To však neznamená, že nemůžeme některá staletími ověřená moudra využít. A to, že je na jaře potřeba tělo detoxikovat, a tím mu pomoct zařadit vyšší rychlostní stupeň, zkrátka a dobře platí.
Zeleninová šťáva
Na šťávu, která vám pomůže v detoxu a zároveň dodá tělu spoustu potřebných vitamínů, budete potřebovat: dva kusy červené řepy, větší mrkev, pár švestek, citron a med.
Řepu oloupejte a nakrájejte na menší kousky, ty vložte do mixéru. Přidejte k nim očištěnou mrkev a trochu vody a rozmixujte. Následně vhoďte i vypeckované švestky.
Celou směs přeceďte přes cedník. Šťávu můžete dochutit citronovou šťávou, případně přisladit medem. Ani zbytky zeleniny a ovoce však nemusíte vyhazovat – doslaďte si je, přidejte k nim nějaká semínka nebo oříšky a můžete směs bez obav sníst. Bude to pro vás doslova vitamínová bomba.
Prospěšné účinky
Základem receptu je červená řepa. Ta pomáhá rozšiřovat tepny a zároveň zpevňovat jejich stěny, čímž se v těle zlepší krevní oběh. Zároveň má červená řepa lehce močopudné účinky a pomáhá s uvolňování solí, díky čemuž se tělo lépe detoxikuje.
Mrkev dodá organismu potřebné vitamíny, ale také pomáhá čistit játra a střeva. Dobrý efekt pro zažívací ústrojí mají i švestky. Citronová šťáva potom dodá tělu potřebné céčko a své prospěšné účinky vám přinese i trocha medu, kterou si můžete šťávu i rozmixovanou zeleninu a ovoce dosladit.
Foto: Shutterstock