Zdravě se stravovat je základ. Jak to ale udělat, když zrovna nestíháme nakoupit? Podívejte se, co je třeba mít doma, abyste se zbytečně necpali sladkostmi a pochutinami. Ty raději ani nenakupujte.
Bílkoviny mrazáku
Musíte si doma vytvořit zásoby. Do mrazničky naporcujte maso. Může být kuřecí, krůtí, hovězí, libové vepřové, jako třeba panenka. Bílkoviny by měly být vždy obsaženy v hlavním jídle. Příprava je pak rychlá a bílkoviny vás dostatečně zasytí. Pro štíhlou linii a svaly jsou základem.
Přidejte ryby
Do mrazáku přidejte i ryby. Filety z lososa či tresky jsou dalším zdrojem bílkovin a obsahují i omega 3 mastné kyseliny. Jsou rychlé na úpravu. Na pánvi je připravte na kokosovém či olivovém oleji, nebo je dejte na 15 až 20 minut do trouby. Do mrazáku rozhodně nepatří jen pizza a hranolky.
Zelenina v mrazáku
K masu a rybě se vám bude hodit i mražená zelenina. Namíchat ji lze i do níže uvedených luštěnin. Pokud ji nestihnete koupit čerstvou, bohatě postačí. Vsaďte na zelené fazolky, brokolici, růžičkovou kapustu, hrášek, baby karotku a listový špenát. U směsí sledujte, zda nejsou plné soli a ochucovadel.
Bílkoviny k snídani
Bílý jogurt si lze vzít i jako svačinu. Lze jej doplnit ovesnými vločkami, ořechy, semínky a sušeným ovocem. Na ochucené a slazené varianty raději zapomeňte u jogurtů i u müsli. Ke snídani mohou bílkoviny zastoupit mléčné produkty, libová šunka, tvrdý či čerstvý sýr, vajíčka či tofu.
Semínka a ořechy
Nepražená, nesolená a neuzená semínka a ořechy všeho druhu jsou další potravinou, která vám doma vydrží. Dýňová, konopná, slunečnicová a chia semínka, různé druhy ořechů, ze kterých jsou nejzdravější ty vlašské, či neloupané mandle, vás vyživí a zasytí. Semínek stačí hrstka, ořechů 10 kusů.
Čerstvé sýry
Kromě bílého jogurtu lze vsadit na čerstvý sýr Cottage, nebo netermizovanou Lučinu. Dobrý je i neochucený, polotučný tvaroh. Tato potraviny obsahují syrovátkové bílkoviny a stejně jako maso, ryby a další proteiny vám dodají dlouhodobý pocit sytosti.
Bílkoviny v dóze
Vsaďte také na luštěniny, které použijete, když nestihnete naplnit mrazák. Luštěniny jsou plné bílkovin, mají vysoký obsah vlákniny a zasytí vás na dlouhou dobu. Navíc mají nízký obsah tuku. Udělat si můžete fazole, sóju i čočku. Červenou čočku nemusíte ani namáčet předem a stačí ji 10 až 15 minut vařit. Samozřejmě můžete zvolit i těstoviny a rýži. V nich ale bílkovin moc nenajdete.
Citron a za studena lisovaný olej jako základ
Citron ochutí ryby, maso, salát i těstoviny. Pokud si jej dáte do čisté a neperlivé vody, rozběhne se vám metabolismus a skvěle podpoříte i svůj pitný režim. Doplňte si do spíže i balení knackebrotů, olivový či slunečnicový olej a máte vyhráno.