Chleba už vám nikdy nezplesniví. Tento trik se používá stovky let a díky němu vydrží čerstvý celé týdny

V minulosti byl chléb cenným zdrojem potravy, a tak lidé si ho velmi vážili a šetřili s ním. Chléb se doma pekl a poté byl pečlivě skladován, aby neztratil svou kvalitu. Lidé nikdy nevyhazovali chléb, ani když ztvrdl, místo toho ho dále zpracovávali.

Při ukládání chleba je důležité jej udržovat v optimální teplotě a skladovat ho v čisté utěrce nebo v nádobě na chléb. Chléb se také dá zmrazit, aby se zabránilo jeho stárnutí. Je však důležité ho rozmrazovat správným způsobem, buď při pokojové teplotě nebo v mikrovlnné troubě.

Rozmrazujte chléb správně

Někteří lidé si myslí, že je lepší chléb nakoupit ve velkém množství a skladovat ho v mrazáku, aby se vyhnuli častým nákupům. To může být efektivní, ale je důležité si uvědomit, že po rozmrazení už chléb nebude mít stejnou kvalitu jako čerstvě upečený. Může být suchý a méně chutný. Proto je lepší nakupovat menší množství chleba a konzumovat ho v co nejkratším čase.

Když už se rozhodnete chléb mrazit, dopředu si ho rozdělte na plátky. Rozmrazujte pak při pokojové teplotě několik hodin, případně několik minut v mikrovlnce.

Foto: Shutterstock

Chléb nepatří do lednice

Nejhorší pro chléb je skladování v ledničce, kde může vyschnout a ztratit chuť. Chléb by měl být uchováván v suchu a při teplotě mezi 20 až 25 stupni Celsia, nejlépe zabalený do čisté utěrky nebo plátna, aby mohl dýchat, a následně vložený do vhodné nádoby, například do tzv. chlebníku.

Upečte si vlastní chléb

V posledních letech se také stává stále populárnější alternativou pečení vlastního chleba. Pokud se rozhodnete pro pečení tradičního chleba, mějte na paměti, že kvalitní a čerstvý chléb má své místo na každé rodinné tabuli. Pokud ho budete uchovávat správným způsobem, vydrží vám mnohem déle.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments