Do České republiky míří další franšíza. Jmenuje se Vapiano a podává rychlé občerstvení převážně italské kuchyně. První pobočka má v červenci otevřít v pražském nákupním centru Quadrio. Licenci získali manželé Miriam a Pavol Benčíkovi, kteří se svou společností Bencik Culinary Group provozují několik restaurací na Slovensku. V říjnu by pak měla následovat další pobočka, která otevře na pražském Chodově.
Moderní kantýna
Vapiano funguje na bázi specifického modelu fastfoodu, kdy zákazník při vstupu obdrží kartičku, na kterou si u jednotlivých stojanů s jídlem načítá útratu. U východu kartičku odevzdá a zaplatí. Je to v zásadě taková moderní kantýna. Tomu odpovídá i sortiment, který sestává zejména z těstovin na všechny možné způsoby. Kouzlo spočívá v tom, že si těstoviny zákazník může do značné míry přizpůsobit vlastní chuti. Objednat si ale můžete třeba i saláty nebo pizzu.
Vapiano rychle expanduje po celém světě. Momentálně je přítomno ve 32 zemích, kde provozuje 180 poboček. Spekuluje se o tom, že stávající majitelé by svůj úspěch chtěli zpeněžit vstupem na burzu.
Hnusné kuře
Možná je nejvyšší čas, vzhledem k tomu, že pověst celé sítě dostala vážné trhliny. Vapiano si pochopitelně zakládá na čerstvých a zdravých surovinách. Realita je ale podle všeho jiná. Podle německého listu Die Welt vládne v restauracích šlendrián, nejsou propláceny přesčasy, zaměstnanci nevědí, co mají dělat apod. Největším prohřeškem ale je přeznačování data trvanlivosti potravin. To potvrdilo minimálně deset zaměstnanců Vapiana. Poznali to i samotní zákazníci, kteří si stěžovali na zvláštní zápach i chuť masa.
“Nudle, které jsme prodávali, na sobě měly často zelenou plíseň. Zákazník to nepozná, vždyť na ně přijde omáčka,” popsal stav věcí jeden ze zaměstnanců mnichovské filiálky. Podle dalšího zaměstnance z Hannoveru vonělo kuře, které musel zpracovat, vyloženě “hnusně”. Jeho kolega z Frankfurtu dodává: “Šéf v takových případech řekl, ať víc rozpálím wok, že to pak nikdo neucítí.”
Nezbývá než doufat, že v České republice si Vapiano povede lépe a nebude zákazníkům podávat zkažené potraviny.