Připálené pánve jsou postrachem každého, kdo je zrovna na řadě s mytím nádobí. Já a mí sourozenci jsme nesnášeli, když to na nás padlo. Kdybych tehdy věděla, co vím dnes, ušetřila bych si spoustu času a nervů. Existuje totiž několik možností, jak pomocí věcí, které máme všichni doma, s připáleninami snadno zatočit.
Tablety do myčky pánve vyčistí dokonale
Nejlepších výsledků při čištění znečištěných hrnců dosáhla obyčejná tableta do myčky. Jak na to? Nejprve pánev opláchněte horkou vodou a při té příležitosti trochu navlhčete i samotnou tabletu do myčky. Pokud máte typ, který je balen v obalu, který se sám rozpustí, tabletu z něj nevyndávejte. Teď už jen tabletu použijte místo houbičky na nádobí a drhněte jí připáleniny. Jde to úplně snadno! Snad jediná nevýhoda je, že na skutečně znečištěnou pánev můžete použít až dvě tablety. Pokud by to byla příliš bolestná čára přes váš rozpočet, a to doslova, vyzkoušejte níže popsané levnější metody.
Připálenou pánev zachrání ocet s jedlou sodou
Do pánve nalijte teplou vodu a ocet v poměru 1:1. Navíc přidejte ještě 2 lžíce jedlé sody a nechte čtvrt hodinky působit. Poté vodu z pánve vylijte a houbičkou či drátěnkou vydrhněte připálené zbytky. Kdyby vaše snaha nebyla stoprocentně úspěšná, naneste po opláchnutí na zbytky připálenin ještě pastu, kterou vytvoříte smíchání jedlé sody s trochou vody. Nechte několik minut působit a znovu vydrhněte.
Citronové kouzlo na připáleniny
Snad nejpřírodnější cestou, jak se snadněji zbavit znečištěných hrnců, jsou citrony. Nakrájejte 2-3 citrony, vložte je do pánve a celé to zalijte vodou. Nyní hrnec přemístěte na plotýnku a celou směs vařte 5-8 minut. Pak hrnec sundejte, nechte tekutinu ještě nějaký čas působit, nakonec vše vylijte a nečistoty dočistěte.
Hrnce zachráníte alobalem
Znečištěný hrnec vypláchněte horkou vodou a jeho dno následně posypte 2 lžícemi jedlé sody. K té přidejte pár kapek vody, abyste vytvořili pastu. Nyní se vyzbrojte kouskem alobalu, který zmuchláte do velikosti golfového míčku. Touto kuličkou pomocí pasty z jedlé sody precizně vydrhnete dno připálené nádoby. Budete se divit, jak dobře to jde.
Hlavně nezapomeňte. Až se na vás bude z kredence zase „usmívat“ nějaká pořádně zřízená pánev, nezalekněte se, naopak vyzkoušejte některou z našich rad.
Foto: Shutterstock, zdroj: tasteofhome.com