Máte doma keramické nádobí s krásnou barevnou glazurou? Třeba jste si nějaké dovezli z dovolené v Asii nebo Latinské Americe. Nebo jste takové podědili po předcích. Pokud vám slouží jen jako dekorace, je to v pořádku. Pokud na něm servírujete jídlo, buďte obezřetní.
Olovo může způsobit otravu
V keramickém nádobí i jeho glazuře se totiž může ukrývat olovo. Jedná se o toxickou látku, nebezpečnou především dětem a těhotným ženám. Postihnout ale může osoby v jakémkoli věku. Hromadí se v těle z jídla a pití podávaného na závadném nádobí a časem může způsobit i otravu.
Krevním oběhem se dostane do mozku, kostí, ledvin a jater, kde se hromadí. Mezi příznaky otravy olovem patří bolest hlavy, kloubů, svalů a břicha, vysoký krevní tlak, špatná soustředěnost a změny nálad.
Proč se olovo v nádobí vyskytuje?
Keramika se tvoří z hlíny a ta je porézní, takže ji glazura utěsňuje. To usnadňuje jídlu a pití udržet se v pro ně vyčleněných oblastech. A olovo pomáhá glazuru tavit.
Díky němu je povrch lesklý a hladký, barvy výraznější a nádobí vypadá mnohem lákavěji. Pokud je ale keramika pečená při nedostatečných teplotách, olovo se může následně vylučovat do jídla. Problémem jsou i některé továrny v Číně. Nesplňují přísné standardy na výrobu a nemají proto pro své výrobky ani potřebné certifikáty bezpečnosti.
Olovo se v keramických výrobcích vyskytuje po staletí. Pouhým okem však bohužel jeho přítomnost nezjistíte. Jsou-li ale dekorace na vaší keramice vystouplé, že je cítíte při přejetí prstem po povrchu, nebo když rozeznáváte tahy štětcem, buďte opatrní. Hlavně v případech, když se dekorace začne opotřebovávat.
Pořiďte si testovací sadu
Máte-li doma podobné talíře a nejste si jisti jejich stavem, můžete je otestovat. Existují domácí testovací sady, které přítomnost olova zjistí. Fungují na podobném principu jako těhotenské testy.
Takové nádobí ale raději nepoužívejte k jídlu ani pití. Nedávejte ho do mikrovlnné trouby, protože ta proces vylučování olova urychlí. Potraviny v takových mísách ani neskladujte. Čím déle jsou v kontaktu s olovem, tím více ho mohou natáhnout.
Vyvarujte se ukládání kyselých potravin a nápojů do podobných nádob. I použití myčky zvyšuje pravděpodobnost, že se skleněný povrch poškodí a zvýší se riziko vyluhování olova do jídla. Navíc může v myčce kontaminovat i jiné nádobí.
Servírujte na bílém porcelánu
Dávejte proto pozor na hliněné nádobí z terakoty a ručně vyráběné nádobí s nepravidelným vzhledem a tvarem. Na zdobenou tradiční asijskou keramiku a starožitnou keramiku vyrobenou před rokem 1971. Od toho roku už se olovo v nádobí hlídá. Pokud ho například miska obsahuje větší množství, musí mít cedulku, že slouží pouze pro dekorativní účely.
Buďte obezřetní, pokud mají vaše talíře opotřebovanou glazuru, nebo když vám po utření misky zůstane na utěrce šedý povlak. Dejte si pozor na keramiku s jásavě červenými, žlutými nebo oranžovými barvami, pokud nemáte jistotu, že výrobce použil bezolovnatou glazuru. Největší jistotu a bezpečí vám poskytne bílé nádobí bez ozdob. To barevné neznámého původu dejte raději do vitríny.
Foto: Shutterstock