Míchaná vejce jsou na západě oblíbenou snídaní, v Čechách oblíbenou večeří. I totální kulinářský analfabet je umí připravit. Pokud ale míříte výš a rádi byste si dopřáli co nejgurmánštějští požitek, inspirujte se tímto receptem.
Jsou vejce zdravá?
Pro vejce, ostatně jako asi pro všechno, platí moudrá lidová rčení „Všeho s mírou.“ a „Nic se nemá přehánět.“ Ani neuvažujete nad jejich vypuštěním z jídelníčku. Jsou totiž bohatým zdrojem bílkovin, minerálů a vitamínů. Posilují svaly i imunitní systém, vyrábí energii, prospívají mozku, snižují riziko srdečních onemocnění, přispívají k hladkému průběhu těhotenství, pomáhají očím, pokožce, a dokonce se nám s vejci mnohem snadněji hubne.
Tak. A teď, když jste dostali na vajíčka chuť, pojďte si je připravit podle toho nejlepšího receptu.
Nezapomeňte na smetanu
Na dokonalou vaječinu si potřebujete nachystat následující suroviny.
- 2 vejce
- 6 lžiček smetany nebo plnotučného mléka
- špetka soli
- trochu másla
Co a jak krok za krokem
- Jemně prošleháme dvě vajíčka, 6 lžiček smetany nebo mléka a špetku soli. Šleháme tak dlouho, dokud nedosáhneme jednotné konzistence.
- Rozehřejeme nepřilnavou pánev a necháme na ní rozpustit trošku másla. Ale pozor, nikdy nenecháme máslo zhnědnout, obarvilo by vejce.
- Rozšlehaná vejce nalijeme na pánev a zhruba 20 vteřin NEMÍCHÁME! Teprve po uplynutí této doby se chopíme vařečky a jemně celou směs obrátíme směrem od dna pánve. Necháme 10 vteřin odpočívat a znovu obrátíme.
- Tímto stylem postupujeme, dokud vejce nemají dokonalou konzistenci – tedy měkkou, místy ještě tekutou.
- Pánev s hotovými vejci odstavíme z horké plotýnky, a necháme chvíli„dojít“.
- Naposledy zamícháme a ihned, ještě teplé, servírujeme.
Zdravý tip
Pokud míchaná vejce milujete, ale přesto máte výčitky, vyzkoušejte o něco zdravější verzi. Máslo nahraďte zeleninovým olejem a do celé směsi přidejte ještě cibuli, česnek, hrášek, kukuřici a bylinky.
Foto: Shutterstock, zdroj: bbcgoodfood.com, medicalnewstoday.com