Pokrmy, které připravovaly babičky, bývaly vždy šťavnaté a plné chutí. To proto, že naše babičky znaly celou řadu triků, jak upravit maso, zeleninu a přílohu, aby strávníkům poskytly dokonalý chuťový zážitek. Můžete se inspirovat a připravit si karbanátky podle receptu babiček.
Oblíbené karbanátky z mletého masa
Jestliže chcete připravit chutné karbanátky je samozřejmé, že musíte začít u výběru kvalitního masa. Názor na to, jaké koření a v jakém množství se samozřejmě může lišit, ale prozradíme vám jeden trik. Ukážeme vám, že vejce lze nahradit jinou surovinou. Bude pojivem, ale díky ní jsou karbanátky šťavnatější a nadýchané.
Připravte karbanátky podle babiček
Do karbanátků začněte namísto vajec přidávat bramborový škrob. Důležité je použití bramborového škrobu, nenahrazujte jej škrobem kukuřičným. Na půl kilogramu mletého masa budete potřebovat asi 3 lžíce bramborového škrobu. Masová směs se spojí, karbanátkům se prodlouží trvanlivost, budou vláčnější a křehké.
Šťavnatější karbanátek
Karbanátky se škrobem jsou chutnější, protože škrob udrží šťávu z masa uvnitř. Karbanátek je mnohem lepší, protože během smažení šťáva z vytvarovaných karbanátků nevytéká. Podobný postup můžete vyzkoušet i u sekané nebo oblíbených masových kuliček s rajskou omáčkou.
Čím ochutit karbanátky
Rodinných receptů naleznete celou řadu a liší se v množství i druhu použitého koření. Určitě nesmí chybět sůl, pepř a majoránka. Někdo rád přidává sladkou papriku, čerstvě nasekanou petrželku a prolisovaný česnek. Jiný karbanátek ochutí najemno pokrájenou jarní cibulkou. Milovníci ostrých jídel neváhají sáhnout po chilli a ti, kteří si chtějí přípravu usnadnit vsází na nejrůznější směsi koření, jako například směs na mletá masa nebo grilovací koření.
Karbanátky jsou pokrmem, který chutná jako hlavní chod i studená svačinka na cesty.
Foto: Shutterstock
Ty huso pitomá, v Alcronu se nikdy karbanátky nedělali. No ty jsi kráva.