Bobkový list by neměl chybět v žádné kuchyni. Zvláště v té české se bez něj neobejdeme při vaření svíčkové nebo rajské. Ač jde o koření oblíbené a časté, můžete se při jeho používání dopouštět chyb. Jak z bobkového listu dostat co nejvíce?
Kde se vzal, tu se vzal…
Bobkový list není nic jiného než list vavřínu vznešeného. Ano, takže Caesar měl korunu z bobkových listů. Tyto listy mají květinovou a bylinnou vůni připomínající oregano a tymián, a přitom jsou chutí velmi univerzální. Při vaření se těší větší oblíbenosti sušené listy, protože jsou aromatičtější než ty čerstvé.
Úloha bobkového listu při vaření
Na použití bobkového listu v kuchyni se názory různí. Zatímco jedni kuchaři se domnívají, že jde o koření zcela zbytečné, finální chuť neovlivňující, jiní shledávají, že dodává chuti jemnou hloubku. Bobkový list pomáhá přimět jiné, výraznější chutě a koření, aby se naplno projevily. Často se přidává do polévek nebo omáček, v jiných zemích také jako nádivka do kuřete či přísada při vaření rýže.
Lepší dříve než později
Mnoho hospodyněk doporučuje přidat bobkový list až na konci vaření, ale průzkumy jasně ukazují, že tento postup není z hlediska lepší chuti ten nejlepší. Bobkový list jednoznačně přidejte na začátku vaření, protože čím déle se vaří, tím více chuti dokáže uvolnit.
Přidejte bobkový list při restování
Pokud smažíte cibuli na oleji, přihoďte bobkový list na pánev už společně s cibulí. Bobkový list totiž uvolňuje své aroma mnohem více do oleje než do vody.
Bobkový list vždy vyndejte
Bobkový list se použije snadno. Vcelku ho přihodíte do pokrmu, a jakmile máte dovařeno, list z jídla vyndáte a vyhodíte. Jednak z hlediska bezpečnosti, bobkový list má celkem ostrou špičku i hrany a někdo by se o něj mohl poranit, pak také z hlediska možného zhořknutí chuti.
Zdravotní přínosy
Bobkový list dokáže snižovat hladinu cukru, a tím pomáhat v léčbě cukrovky. Dá se použít také při hojení ran, protože dokáže snižovat zánět v oblasti rány. Navíc předchází vzniku ledvinových kamenů a zlepšuje paměť.
Foto: Shutterstock, zdroj: TheSpruceeats.com, Healthline, seriouseats
Kdyz ho nepridame, prijde na nas tvrda rana?