V Česku se množí toalety s prkénkem ve tvaru U. Pravý důvod ale nikdo nezná

Nikdo z nás se myslím nevyžívá v používání veřejných záchodků. Ať už v restauracích, dopravních prostředcích nebo třeba nákupních centrech. Důvodem je samozřejmě hygiena. Množina lidí, která je použila před námi, není totiž nijak lákavá. Často ale nelze jinak a navštívit je musíme.

Na veřejných záchodcích vítejte raději podkovu

Možná už jste se také na těchto toaletách setkali se záchodovým prkénkem ve tvaru písmene U nebo, chcete-li, podkovy. Třeba jste se nad tím neobvyklým vzhledem nepozastavili. Ale někteří z vás možná přemýšleli, jestli se jedná o pouhé designové ozvláštnění. Nebo jestli má tato netradiční podoba i skrytou funkčnost. Dosud jsme totiž byli zvyklí na kulatá či oválná, ale hlavně úplná prkénka.

Hygiena na 1. místě

Důvodem otevřeného prostoru v přední části sedátka není nic jiného než hygiena. Pokud hmota v čele desky chybí, je mnohem menší pravděpodobnost, že se vaše intimní partie setkají s močí, která na ní mohla zůstat po předchozích návštěvnicích.

Ano, tento tvar byl navržen především s ohledem na ženy. I otřít se po použití toalety je pro ně jednodušší, pokud plast v přední části nepřekáží. Bez něj je mnohem menší pravděpodobnost, že se jejich ruka nechtě o sedátko otře.

Své výhody má ale tohle nezvyklé sedátko i u mužských uživatelů veřejných toalet. Otevřená přední část totiž snižuje riziko rozstříknutí moči v tomto úseku na zbytek prkénka. Pokud se tedy pánové jak se říká „netrefí“.

Foto: Shutterstock

Výrobci ušetří

Této hygienické vychytávky se okamžitě a rádi chytili především výrobci sedátek. Chybějící kousek materiálu totiž dokáže, při větším množství vyrobených pomůcek, citelně srazit výrobní náklady směrem dolů. A to se samozřejmě počítá.

Sedátko ve tvaru U více unese

A jaká je další nezanedbatelná výhoda účkových sedátek pro majitele veřejných toalet? Díky neexistenci přední části jsou flexibilnější a lépe se tudíž přizpůsobí různým hmotnostem návštěvníků. Hned tak se totiž nezlomí. Kruhová a oválná prkénka jsou znatelně méně pružná a snáze se, při větším a opakovaném zatížení, rozbijí.

Foto: Shutterstock, zdroje: Readers Digest, Hella Entertainment, How Stuff Works

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments