Tuňákovo-pohankové kuličky jako skvělá letní večeře. Jednoduchý recept

Dnes mám pro vás tip na lehkou letní večeři. Doufám, že se někteří z vás nenechali odradit pohankou. Do jídelníčku bychom ji měli zařazovat pravidelně a to zejména z toho důvodu, že je bohatým zdrojem vitamínů a minerálních látek. Její nejdůležitější látkou je rutin, který podporuje vstřebávání vitamínu C, a proto bychom při přípravě pokrmů neměli pohanku slévat, aby nedošlo k jeho ztrátě.

Další příznivé účinky pohanky, které bychom neměli opomenout:

  • pomáhá při problémech s křečovými žilami,
  • je vhodná ke konzumaci v těhotenství (to však neplatí v případě pohankového čaje),
  • jde o skvělý zdroj vitamínů, vlákniny a minerálních látek
  • odstraní popraskané žilky v oku,
  • zmírňuje vstřebávání cholesterolu z potravy,
  • zmírňuje problémy se žaludečními a dvanácterníkovými vředy,
  • obnovuje jaterní buňky,
  • podporuje funkci trávicího systému,
  • pomáhá při léčbě hemeroidů,
  • zmírňuje riziko infarktu, trombózy a mozkové mrtvice,
  • odbourává cholesterol v krvi.

A teď už samotný recept na tuňákovo-pohankové kuličky

Ingredience:

24 kuliček / 3-4 porce

  • 120 g pohanky loupaná – lámanka
  • 160 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 1 střední červená cibule nadrobno nakrájená
  • 1 mrkev najemno nastrouhaná
  • 120 g oblíbeného tvrdého sýra nastrouhaného najemno
  • 2 vejce
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce chia a lněných semínek
  • Sůl, pepř, chilly koření, čerstvé bylinky

Pohanku připravíme dle návodu na obalu. Já jsem vařila na mírném plameni dvě minuty v poměru 1,5 dílu vody k 1 dílu pohanky. Poté jsem nechala cca 10 minut pouze pod pokličkou na vypnuté plotýnce.

Mezitím jsem si nastrouhala sýr s mrkví a cibuli nakrájela na jemno.

Když je pohanka měkká, dala jsem ji do velké mísy a přidala ostatní suroviny. Po zamíchání a dochucení všech ingrediencí, jsem lžící tvarovala kuličky, které jsem vyložila na pečicí papír. Následně jsme pekla při 180 °C 20 minut, než byly kuličky zlatavé barvy.

Zatímco se vám kuličky pečou, připravte si oblíbený zeleninový salát. Já jsem zvolila rajčata, papriku, okurku a jarní cibulku s klasickou zálivkou na salát (100 ml oleje, 30 ml – dvě velké lžíce dobrého, vinného octa, sůl a pepř podle chuti, dále podle chuti – čerstvé nebo sušené bylinky, med, hořčice apod.).

TIP: Kuličky jsou dobré i studené, můžete je připravit například návštěvě jako jednohubky.

Dobrou chuť 🙂

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments