Zapečená mastnota na plechu někdy znamená, že člověku nezbývá nic jiného než plech vzít a vyhodit. Než tak učiníte, vyzkoušejte ještě jeden trik, který by vám mohl pomoct plech zachránit. Nemusíte používat žádné drahé chemické prostředky ani plech drhnout až do úplného zničení. Je to jednoduché!
Zapečené nečistoty odstraňujte ihned
Někdy se dá zničení plechu předejít tím, že mastnotu, spáleninu či vyteklé těsto odstraníte dříve, než stihne zatuhnout. Jakmile vytáhnete plech z trouby, nalijte do něj horkou vodu, přidejte nějaký klasický kuchyňský čisticí prostředek a nechte odmočit. Následně vyčistěte pomocí houbičky, nečistoty by se měly samy odlupovat.
Je dobré také vzniku zapečených nečistot předcházet – například pečené věci hodně podlévat, používat dostatek oleje, másla či sádla anebo využít pečicí papír.
Použijte tabletu do myčky
Pokud tento rychlý postup nefungoval nebo jste zkrátka nečistoty nechali zapéct a zatuhnout, pak ještě neházejte flintu do žita (nebo plech do koše!).
Rozhodně nečistoty neodstraňujte nožem, vidličkou nebo třeba drátěnkou, protože byste mohli poškrábat a poškodit povrch plechu.
Do plechu položte jednu či více klasických tablet do myčky a zalijte teplou vodou. Jakmile se tablety začnou rozpouštět, rozmělněte je a nechte působit. Tableta bude na usazeniny působit a měla by je pomoct uvolnit.
Zaschlá mastnota jde někdy odstranit olejem
Podobné problémy můžete někdy mít i se zaschlou či zapečenou mastnotou přímo v troubě nebo v jejím okolí. Poněkud překvapivě vám k jejich odstranění může pomoci olej – když ho nanesete na mastné usazeniny, začne je pomalu rozpouštět a ony povolí a vám půjdou lépe odstranit.
Tak jako s mnoha jinými věcmi v domácnosti – i tady může pomoci jedlá soda. Smíchejte ji s teplou vodu. naneste na usazeniny a nechte působit. Jedlá soda začne pracovat a mastnota půjde sama dolů
Foto: Shutterstock