Obliba houbaření má u Čechů dlouholetou tradici. Kombinuje příjemný zážitek z houbařského úlovku s prospěšným pohybem na zdravém vzduchu a s relaxací v klidném prostředí lesa. Příjemný zážitek střežte a dávejte si pozor na jedovaté houby.
Konec léta, hurá na houby
Houbařit se dá po celý rok, jsou houby, které můžete sbírat i pod sněhem. Pravá houbařská sezona vrcholí s podzimem, zejména tehdy, když je dostatek srážek, a přesto přetrvávají příjemné teploty přes den se slunečními paprsky. Koncem léta houbaři opráší košíky a vyrazí na první dlouhé procházky lesními porosty.
Houby nejedlé či přímo otrávené mohou způsobit vleklé zdravotní potíže. Buďte opatrní zejména u těch druhů, které se dají snadno zaměnit.
Obávaná muchomůrka tygrovaná
Muchomůrka růžovka je velmi chutnou houbou, snadno ji ale můžete zaměnit za muchomůrku tygrovanou. Obě mají na nožce drobný límeček. Muchomůrka tygrovaná má límeček hladký, muchomůrka růžová má na límečku výrazné vroubky. Pozornost věnujte také nožičce. Vak, ze kterého muchomůrka vyrůstá se nazývá pochvou smrti. Muchomůrka růžovka žádný vak nemá, má jen silnou nohu. Muchomůrka tygrovaná vyrůstá z blanitého vaku.
Jedovatá muchomůrka zelená
Muchomůrka zelená je prudce jedovatá a může být zaměněna s holubinkou trávozelenou. Ta je sice jedlá, ale potřebuje důkladnou tepelnou úpravu. Jedovatá muchomůrka zelená vyrůstá z blanité pochvy vespod nožičky, u muchomůrky zelené připomíná punčochu. Oproti tomu má jedlá holubinka zelená jen křehkou nohu bez ozdob. Její klobouk je uprostřed mírně nahnědlý.
Kovář není satan
Po důkladné úpravě je kovář výbornou houbou nesmíte si jej ale splést se satanem. Obě houby na řezu modrají. Satan zmodrá jen mírně, zatímco kovář zmodrá výrazně. Rozdíl je i v klobouku. Klobouk satana je světlejší, může mít bělavou nebo našedlou barvu.
Splést se můžete i u lišek. Zaměnit je můžete s hlívou olivovou. Chutné lišky rostou ze země a hlíva olivová v trsech z kůry dřeva. Mají tvar kalichu. Lišky ale mají tvar klobouku s ohnutým okrajem. Problém je i u některých ryzců. Z ryzce smrkového vytéká mléko s oranžovou barvou. Jedovatý ryzec kravský má mléko bílé. Jeho klobouk má světlé kruhy.
Pamatujte na základní pravidlo houbaření. Nikdy nesbírejte houbu, u které si nejste stoprocentně jistí, o jaký druh se jedná.
Foto: Shutterstock