Uvařte si chutná jídla do 50 korun. Olizovat se bude celá rodina. Je potřeba se učit od chudých studentů na kolejích

Průzkumy ukazují, že v posledních měsících se většina českých domácností začala snažit šetřit na jídle. Je to logické, protože ceny potravin vyletěly hodně vysoko, a přestože to vypadá, že se začne blýskat na lepší časy, přece jen je dobré zvažovat, za jaké jídlo a kolik utrácíme.

Zásady levného vaření

Základním kamenem levného vaření je nic nevyhazovat a spotřebovávat zbytky. Ze surovin na jedno jídlo tak totiž můžete uvařit třeba tři.

Když koupíte celé kuře, které bývá levnější než když vyberete třeba jenom připravené kuřecí řízky, můžete si z něj udělat řízky, stehna upéct a z odřezků a kostí připravit vynikající vývar, který následně může posloužit jako polévka a také třeba jako základ do rizota nebo omáčky.

Stejné je to se zeleninou – i z odřezků a slupek, které byste jinak vyhodili, se dá udělat vynikající zeleninový vývar.

Na zpracování zbytků z ledničky jsou pak skvělé pomazánky, které si můžete dát k večeři, snídani i svačině.

Inspirace studentskou kuchyní

Říká se, že studenti na kolejích si po dobu celého studia vystačí s těstovinami, sýrem a kečupem. A přestože je to trochu nadsázka a působí to úsměvně, můžete se klidně inspirovat.

Těstoviny patří mezi dostupnější suroviny, navíc jsou u nás často v obchodech v akci. Když si k nim uděláte nějakou rychlou omáčkou, zapečete je se zeleninou nebo si je připravíte třeba na sladko s cukrem a skořicí nebo s tvarohem, půjde o plnohodnotné a chutné jídlo. Podobně můžete kouzlit i s rýží (různé nákypy nebo rizota na tisíc způsobů vás plně zasytí a nepotřebují příliš mnoho surovin) nebo luštěninami.

Foto: Shutterstock

Čemu se při levném vaření vyhýbat?

Často se říká, že když chcete vařit levně, musíte se vyhýbat masu – ale to není pravda. Jak už jsme řekli, když si koupíte třeba celé kuře, vystačí vám na několik jídel a ve výsledku půjde o poměrně levné recepty. Podobně také můžete v obchodě sáhnout po některých méně oblíbených kouscích masa, které jsou levnější než třeba profláknuté „maso na řízky“. Levněji vás také může vyjít maso z konzervy.

Obecně je třeba se vyhýbat různým průmyslově zpracovaným lákadlům, jako jsou cukrovinky, hotová jídla, kupované pomazánky, slazené nápoje, „prémiové“ mléčné výrobky a drahé uzeniny a podobně.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Milada Beránková

Maso z konzervy že vyjde levněji?Nechcete si delat srandu z někoho jiného?