Když pečete doma štrúdl nebo závin, stává se vám, že vám náplň vyteče ven, nebo že dezert nedrží správně tvar? Možná za to může nekvalitní těsto, špatná práce s náplní anebo nevhodný způsobit zavinutí. Pojďme se podívat, jak se vyvarovat nejčastějších chyb.
Základem je kvalitní listové těsto
Aby bylo jisté, že bude váš dezert chutný a že se podaří, je důležité pracovat s kvalitním těstem. Samozřejmě je ideální udělat si doma vlastní, zvlášť pokud už s tím máte zkušenosti, ale příprava listového těsta je zdlouhavá a vlastně trochu zbytečná. Listové těsto si klidně můžete koupit, ale vybírejte takové, které je kvalitní. Například některé pekárny si vyrábějí vlastní těsto pro své výrobky a nabízejí ho i svým zákazníkům – tak to vyzkoušejte!
Těsto si rozválejte, ale dávejte pozor, ať ho nikde neprotrhnete. Klidně nechte vyšší vrstvu, těsto má přece – už podle svého názvu – „lístkovat“.
Pozor na náplň
Náplň můžete zvolit v podstatě libovolnou, ale dbejte na některé zásady. Náplň samozřejmě nemůže být moc suchá, aby nebyl suchý celý závin, nicméně příliš tekutá náplň vám téměř jistě vyteče. Proto se doporučuje při výrobě například ovocných závinů posypat těsto před tím, než na něj náplň nanesete, hrst strouhanky, která přebytečnou vlhkost pomůže vsáknout.
Kolik náplně dát obvykle zjistíte až cvikem – když jí bude příliš málo, bude dezert suchý, když hodně, půjde špatně zarolovat a náplň nejspíš vyteče.
Jak správně zamotat štrúdl?
Když štrúdl zamotáváte, můžete náplň rovnoměrně rozmístit po téměř celém vyváleném plátu těsta, nechte si jen volné místo po okrajích, zhruba centimetr a půl. Poté vezměte okraje a všechny čtyři zahněte do středu, nebojte se překrýt část náplně a na těsto trochu přitlačit. Tím si zajistíte, že náplň nebude při pečení vytékat.
Poté štrúdl od jednoho konce začněte rolovat. Lehce utahujte, ale ne příliš, ať se na náplň uvnitř nevytváří zbytečný tlak.
Foto: Shutterstock