Řízky jsou jedním z nejoblíbenějších jídel, jaké v našich kuchyních připravujeme. I restaurace, pokud si chtějí zajistit návštěvnost, zařadí do svých nabídek řízkové víkendy. Tehdy prakticky nic jiného nevaří a o zákazníky nemají nouzi.
Šťavnaté, křupavé, do zlatova vypečené. Dobré jsou čerstvě vytažené z pánve nebo z trouby i za studena s chlebem. Jen ohřáté občas budí rozpaky. Někdy se nám povede oživit křupavou strouhanku, ale maso uvnitř už není tak šťavnaté, spíš trochu vysušené. A pokud uchováme šťavnaté maso, bývá strouhanka mokrá. Jak tedy zachovat obě přednosti?
Hlavně to neuspěchat
V 1. řadě maso vytáhněte z ledničky a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Trvá to ½ – 1 hodinu, podle velikosti kousků. Tak zajistíte, že se celý plátek prohřeje rovnoměrně a zabráníte vysychání řízků. Zkrátíte totiž dobu, kterou budou potřebovat k prohřátí.
Ohříváte-li více plátků najednou, dejte pozor, aby se v nádobě nepřekrývaly. To pomůže každému z nich opět pěkně křupat. Různě velké kousky neohřívejte stejně dlouhou dobu.
Nejlepší způsob, jak ohřát řízky je, znovu je na chvilku osmažit. Rozpalte olej v pánvi, naskládejte maso dovnitř, ale pánev nepřeplňujte. Zbytečně byste snížili teplotu oleje. Smažte asi 3 minuty z každé strany.
Na pánvi, v troubě nebo v mikrovlnce?
Chcete-li ohřívat v troubě, rozpalte ji na střední stupeň, plech vyložte pečícím papírem a naskládejte řízky na něj. Na každý položte kousek másla a pečte, dokud se máslo nerozpustí. Potom troubu vypněte a ještě pár minut v ní nechte maso odpočívat. Bude jako čerstvě usmažené.
Horkovzdušnou troubu rozehřejte na 160 °C a zapněte ventilátor. Položte maso na plech vyložený pečícím papírem a ohřívejte pomalu, aby se z něj nestala gumová placka. Nejlepší je asi 5 minut z každé strany.
Ohřívání v mikrovlnné troubě křupavosti řízků příliš neprospívá. Mikrovlnka totiž ohřívá jídlo nerovnoměrně a přivádí vlhkost z vnitřku jídla na jeho povrch. Nemáte-li ale jinou možnost, položte na talíř papírovou utěrku nebo ubrousek a řízek položte na něj. Po 30 sekundových intervalech maso vždy otočte, dokud nebude teplé. Papír pohltí alespoň část vlhkosti, která vystoupá nahoru.
Každopádně, ať zvolíte kterýkoli ze způsobů, po vytažení nechte plátky alespoň 2 minuty odpočinout, než se do nich pustíte. Teplo uvnitř masa se stihne rovnoměrně rozložit a trojobal tak opět získá svou ztracenou křupavost.
Foto: Shutterstock