Na zahuštění omáčky zásadně nepoužívám jíšku. Od té doby, co mi babička poradila náhradu, nedám na ni dopustit

Máte rádi omáčky, ale chcete se vyhnout mouce? Někdo ze zdravotních důvodů, jinému může omáčka s moukou připadat příliš kalorická. A někdo mohl u vaření oběda zjistit, že ji zapomněl koupit. Naštěstí mouka není jediná alternativa, která dokáže omáčky zahustit.

V 1. řadě přemýšlejte nad výslednou chutí omáčky a podle toho vyberte náhražku. Jsou-li ve vašem jídle brambory, je brambora vhodná i k zahuštění. Vaříte-li ale omáčku k těstovinám, jsou lepší jiné varianty.

Vyzkoušejte kvasnice i brambory

Smetanové nebo silné omáčky k masu můžete zahustit kvasnicovými vločkami. Jsou zdrojem bílkovin i vitamínu B a mají lehce pikantní chuť. Jednoduše je vsypte do vroucí omáčky a míchejte, dokud se nerozpustí.

Zeleninové omáčky můžete zahustit bramborem. Nastrouhaný ho vmíchejte do pokrmu a poduste. Tato varianta se nehodí pro jemné omáčky, protože brambory zanechávají hrudky. Také počítejte s tím, že zvýší obsah kalorií a sacharidů v jídle.

Pomůže i kukuřičný škrob nebo sýry

Kukuřičný škrob se zase hodí ke smetanovým a tmavým omáčkám. Nejprve ho rozmíchejte ve studené vodě a za stálého míchání vlijte do hrnce. Nepřestávejte míchat, abyste se vyhnuli hrudkám.

Na zahuštění lehkých omáček můžete použít créme fraiche, kysanou smetanu nebo smetanové sýry. Nejdříve ale nechte pokrm trochu vychladnout a až potom do něj vmíchejte vybraný sýr. Krátce povařte, aby se rozpustil a nevločkoval.

Omáčky můžete zahustit i studenými máslovými vločkami, tato varianta je ale vysoce kalorická. Omáčka zhoustne až po vychladnutí.

Se smetanovými alternativami je potřeba použít více koření a soli, aby dodaly omáčce šmrnc. Máslo a sýry totiž její chuť částečně pohltí.

Foto: Shutterstock

Zahušťujte vejci i křenem

Lehké omáčky můžete zahustit i vejcem. Oddělte žloutky od bílků a obojí vyšlehejte s trochou omáčky nebo vody. Potom je opět smíchejte a opatrně vlijte do vychladlé omáčky, aby se žloutek horkem nesrazil.

Vaříte-li omáčku k hovězímu masu nebo rybě, zahustěte ji křenem. Nikdy ho ale nepřidávejte přímo do hrnce. Nejprve ho nastrouhejte a orestujte s trochou tuku stejně, jako byste chystali jíšku. Potom ho smíchejte se strouhankou a pomalu vmíchejte do omáčky.

Pokud omáčka nehoustne, můžete to zvrátit rozdrobeným chlebem nebo kuskusem. Fungovat bude i strouhanka, ale váš pokrm bude vydatnější a už bude obsahovat mouku.

Nezapomeňte na vločky nebo jablka

Lehké a zeleninové omáčky můžete zahustit ovesnými vločkami. Jednoduše je vsypte do hrnce a nechte povařit. Vločky můžete místo mouky použít i při přípravě karbanátek. Jejich výsledná lepivost bochánky pevně spojí a zabrání jim v rozpadu.

Zeleninové omáčky pochopitelně zahustíte i rozmixovanou zeleninou. Další variantou potom může být Agar Agar, což je zahušťovadlo používané v asijských kuchyních. Vyzkoušet můžete i rýžovou mouku, mouku z cizrny nebo kokosové mléko. Do sladších omáček můžete naopak použít pyré z jablek nebo hrušek.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
VĚRA
VĚRA
1 rok

A co takhle hraška??? Znáte to? Skvělá věc!!! Zahušťovadlo ze skvělé a zdravé luštěniny-prášku z hrachu.Úžasná věc na zahuštění kromě jiného i výborného hovězího gulášku a jiných dobrot.

Adéla
Adéla
1 rok

Jak smutné že právě luštěninovým koukám není věnována prakticky žádná pozornost. Cizrnová mouka, hrachová, čočková. Přímo směs hraška na zahušťování 🤦🏽‍♀️ všechno stačí jen dobře provařit a člověk nepozná a oni by všude patlali brambory, natrhany chleba a další podobné. Proč 🤦🏽‍♀️

Martin Horáček
Martin Horáček
1 rok

Holka, holka…. Ty se máš ještě toho dost učit.