A je to venku. Evropou jede prudce otrávené maso. Lidé to sní a padnou. Tohle už přehnali, proč to dělají?

V Evropě se bohužel až příliš pootevřela stavidla masu z nejrůznějších třetích zemí. A prakticky okamžitě se ukázalo, jak moc velký problém to může vyvolat. Jakmile nepanují skutečně přísné kontroly, je ihned zle. Aktuálně jsme pod náporem pořádně prolezlého masa, které se šíří po celém kontinentu.

Záchyty v Česku

Vše je ale potřeba uvést do kontextu a širšího obrázku. V České republice už se už před několika měsíci vedla debata o tom, zda je vhodné sem dovážet maso z Ukrajiny. Proti byli zejména zemědělci, kdy zástupci Agrární komory a dalších organizacích sdružujících třeba chovatele drůbeže, varovali před tím, že zatímco oni vždy splňují ty nejnáročnější požadavky, v této a dalších zemích by tomu tak být nemuselo. Snadno bychom si tak mohli na trh dovézt maso, které na tom bude hodně špatně.

Nad těmito upozorněními však mnozí mávali povýšeně rukou s tím, že potravináři se pouze snaží chránit si svůj trh a marže. Je totiž pravdou, že taková kuřata z Ukrajiny jsou podstatně levnější. A pro obchodní řetězce je to obrovské lákadlo. Maso totiž vypadá stejně, a i když ho zákazníkům prodáváte o trochu levněji, vyděláte na tom více. Málokdo přitom řeší, odkud maso pochází.

Brzy se ale mělo prokázat, kdo měl pravdu. V České republice už se v tomto roce objevilo minimálně pět prokázaných případů salmonely v kuřecím mase. V žádném z těchto případů nešlo o maso z tuzemských chovů, ale ve všech naopak z Ukrajiny. Navíc se potvrdila další obava potravinářů, a sice, že toto maso dorazilo na náš trh již přebalené v jiné zemi, a to buď na Slovensku nebo v Polsku. Dovozci a prodejci se tím tak snaží maskovat skutečnou zemi původu.

Foto: Shutterstock

Už je to všude

Teď jde nicméně vlna salmonely celou Evropou. Případů jsou dle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) již stovky, přičemž jich rychle přibývá. Zaznamenáno je i přinejmenším jedno úmrtí v této souvislosti.

Stále se nepodařilo dohledat zdroj nákazy, tudíž není přesně známo, z jakých je zemí a zda už se na trhu nevyskytuje. Proto lze těžko vyjadřovat nějaká podezření, avšak i po zkušenostech z Česka si mnozí jistě udělají obrázek, o co tady jde.

Čtěte také: V českých obchodech je silně závadné maso z Ukrajiny. Poznáte ho jednoduše, vozí ho sem jedna vypečená firma

Případy navíc propukly prakticky po celé Evropě. Zasaženy jsou země jako Německo, Francie, Rakousko, Polsko, Belgie, Dánsko, Nizozemsko nebo Norsko. Je to skutečně mimořádně závažné a mělo by se s tím začít něco dělat, nebo bude ještě hůře.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Stanislav Novák
Stanislav Novák
1 rok

Co teprve salmolea z vajec. U chovu na podestýlce je daleko větší nebezpečí než u klecoveho chovu. Tam jde nebezpečí poměrně rychle a účinně eliminovat. Jak však poznáte z tisíce slepic právě tu postiženou?

Milada Beránková

Lidé ho snědí a padnou,stal se asi jeden případ.Žádné maso na světě nemůže být takový odpad jako je aazdraví.

Thedík
Thedík
1 rok

Tady aspoň vidíte, jak se nám vyplatí obchodovat s Ukrajinci, kteří nemají takové zákony ohledně ochrany proti Salmonel a jiným nemocem včetně ptáci chřipky. Jen tak dál. Tady ta vláda a tohle hospodářství Nás doslova otravî!

Josef
Josef
1 rok
Reply to  Thedík

Nejvic se nam vyplati obchodovat s AAzdravi, znamym dezinformacnim webem. Pokud je tady nejaky dezolat, funguji na vas tyhle desive zpravy?

Je to venku!
Evropou jede prudce otravene maso!
Lide to sni a padnou!