Obzvlášť před Vánoci mnoho z nás řeší cenu másla. Někdo si ho nakupoval v akcích v průběhu roku a šetřil si ho v mrazáku, někdo sází na to, že si ho doma sám vyrobí. Jak na to? Je to nečekaně jednoduché!
Máslo si můžete vyrobit i doma
Někdy máslo zkrátka nemáme doma a do obchodu je to daleko. Jindy jsme ho nechtěli kupovat, protože bylo příliš drahé. Anebo nám nevyhovuje kvalita kupovaného másla. Důvodů, proč si vyrobit vlastní domácí máslo je celá řada.
Pokud chcete zvolit rychlou a jednoduchou cestu, jak si máslo vyrobit, pak určitě sáhněte po receptu, dle něhož si můžete máslo vyrobit z bílého jogurtu. Bude vás to stát jenom cenu jogurtu a pár minut práce – zbytek odvede lednička, ve které bude vaše máslo tuhnout.
Vyrobit si z něj pak můžete cokoli – třeba vánoční cukroví, na které se už teď těší celá rodina.
Jak si vyrobit vlastní máslo?
Dřív se přece máslo také nekupovalo, ale vyrábělo, tak proč byste to teď nemohli zkusit i vy!
Sáhněte po jogurtu o obsahu 500 ml a vyberte opravdu kvalitní hustý výrobek.
Celý obsah kelímku nalijte do mixéru a přidejte zhruba tři čtvrtě hrnku vody. Nechte mixovat – brzy uvidíte, jak se vám odděluje tekutina od pevné části, a to je přesně to, co chceme. Mělo by to trvat několik minut. Ke konci celého procesu můžete přidat dvě nebo tři kostky ledu.
Použijte plátýnko
K výrobě másla se vždy používalo plátýnko a bude se vám hodit i teď. Obsah mixéru přes něj přeceďte. Všechna přebytečná kapalina by měla stéct dolů, zatímco v plátýnku vám zůstane jenom hrudka másla. Ještě ji pořádně promačkejte, abyste ji opravdu zbavili všech tekutin.
Pak už si máslo jen sbalte do koule a zabalte třeba do potravinářské fólie nebo vložte do formiček. V ledničce vám během několika hodin ztuhne a pak už budete moci používat máslo, které jste si sami vyrobili!
Foto: Shutterstock