Pamatujete si z dětství na úžasně sladké a chutné žloutkové řezy? Jejich tajemství spočívá v tom, že si připravíte pravý krém ze žloutků – žádné náhražky. Možná máte z jeho přípravy trochu obavy, ale není na tom nic těžkého! Pojďte se do toho pustit s námi!
Začněte s kvalitním listovým těstem
Základem receptu je listové těsto. Samozřejmě je ideální, když si ho připravíte sami doma, zvlášť pokud už s ním máte zkušenosti a umíte ho. Nicméně listové těsto je poměrně náročné na přípravu, takže tuto fázi klidně přeskočte a kupte si ho.
Každopádně však dbejte na kvalitu. Často se nevyplácí sáhnout po nejlevnějším těstě, jaké uvidíte. Dobrou variantou může být koupit si ho přímo z pekárny, některá pekařství totiž nabízejí zákazníkům vlastní těsto, ze kterého pečou.
Těsto si dejte do trouby na plechu předpéct.
Jak na domácí žloutkový krém
Rozklepněte čtyři vejce a oddělte si žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte se zhruba čtyřmi lžícemi cukru do pěny. Dejte tomu čas, šlehat je potřeba alespoň pět minut, dokud nebudou žloutky úplně světlé.
Do vyšlehaných žloutků poté přidejte dvě lžíce hladké mouky a dvě lžičky kukuřičného škrobu. Opět pečlivě prošlehejte.
Spojte žloutky s mlékem
Na mírném ohni přiveďte k varu zhruba 250 ml mléka – můžete k němu přidat například vanilkový lusk nebo citronovou kůru, které vaše žloutkové řezy příjemně provoní. Do vyšlehaných žloutků ještě přilijte asi 50 ml mléka a poté celou směs pomalu přidávejte k horkému mléku. Znovu přiveďte k varu a šlehejte až do zhoustnutí. Je opravdu důležité nepřestávat šlehat, protože tato směs se extrémně rychle začne pálit u dna.
Žloutkové řezy je třeba připravovat dopředu
Na ústupu žloutkových řezů z českých domácností má možná podíl to, že je nutné je připravovat dopředu. Poté, co nanesete krém na listové těsto, bude dezert potřebovat několik hodin na to, aby ztuhl v lednici.
Jestliže se chystáte dát navrch i polevu, bude třeba žloutkové řezy připravovat alespoň den před tím, než je máte v plánu servírovat.
Foto: Shutterstock