Do vývaru je nutné dát jednu ingredienci, na kterou Češi neustále zapomínají. Přitom to bez ní prostě nejde

Podzim je jednoznačně obdobím polévek a vývarů. Potřebujeme nejen zahřát, ale také získat dostatek vitamínů a živin. Navíc silný vývar dokáže zahnat i kdejaké nachlazení ze sychravého počasí a postavit na nohy po podzimních virózách.

Z kvalitního masa nebo ze zbytků

Jestliže jste na tom s penězi na štíru, je vývar rozhodně jídlem, které můžete uvařit i za pár korun. Stačí do něj spotřebovat zbytky z ledničky a získáte kvalitní a chutné jídlo plné vitamínů. Můžete do něj využít odřezky masa, kosti, zbytky zeleniny nebo některé zeleninové slupky, které byste jinak stejně vyhodili.

Kvalitní a opravdu labužnický vývar však samozřejmě získáte z lepších surovin. Je vhodné koupit dobré maso, použít hodně zeleniny a dobré koření.

Obě varianty jsou však možné a rozhodně se nemusíte stydět za to, když použijete zbytky z lednice – rozhodně je lepší z nich udělat dobrý vývar, než je zbytečně vyhodit.

Musí se vývar táhnout přes noc?

Moderní kuchaři doporučují táhnout vývar třeba přes noc. Není to však nutné, naše babičky ho také nenechávaly na kamnech mnoho hodin, a přesto dokázaly vykouzlit velmi chutné polévky a vývary.

Masový vývar byste měli vařit dvě, raději tři hodiny na mírném ohni – tak, aby spíše lehce probublával, než vařil.

Foto: Shutterstock

Čím více masa do něj přidáte, tím bude silnější. Je vhodné volit i některé kousky s kostí, protože právě kosti dávají vývaru sílu a chuť.

Ani kořenové zeleniny není nikdy dost, pozor snad jen na mrkev – když je jí příliš, bude vývar zbytečně sladký a možná i oranžově zabarvený.

A slíbený trik, který udělá váš vývar ještě lepší?

Úplně na konci vaření, až vytáhnete všechny kosti, vložte do polévky několik střídek chleba (klidně můžete použít nějaký starší, který už byste nejedli). Nasaje do sebe přebytečný tuk a polévka pak nebude zbytečně mastná. Tento trik se hodí využít především tehdy, když jste vybrali některé druhy tučnějšího masa, které by vám na polévce udělaly mastná oka.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Miluše
Miluše
11 měsíců

Já dávám neoloupané 2 malé cibulky . Polévka má krásnou žlutou barvu

Jiřina vallova
Jiřina vallova
11 měsíců

Já to dělám už léta, sice bez chleba,jestli chci vývar na druhý den,pak po ztuhnutí mastné výberu,ale dát tam chleba to je na zkysnuti

Bluezovej
Bluezovej
11 měsíců

Když u hodně, nechat vychladnout, aby ztuhnul a zredukovat, ale nikoliv úplně, neboť tuk rovná se chuť! A chléb, jak říkáte, je hloupost, to vám vývar zkysne, maximálně dát do teplého a až nasákne přebytečnou mastnotu, vyndat.

Lipt
Lipt
11 měsíců

Kravina. Chleba ve vývaru, jeho drobky budou kvasit a vývar zničí. Pokud nechceš tuk ve vývaru, není problém z vychladlého vývaru tuk odstranit klasicky.