Stačí tři vejce, pár brambor a cibule. Večeře je hotová za pár minut a stojí jen 15 korun

Každá kuchařka mi jistě dá za pravdu, že otázka „co mám dnes vařit“, ji trápí vcelku pravidelně. A ještě naléhavější je, pokud nemáte moc času nebo jste nestihli nakoupit. A v ledničce toho zrovna taky moc není.

Některé potraviny ale máte doma skoro vždycky. Jen vás možná nenapadá, že dobrá večeře se dá připravit i v situaci, která nevypadá příliš optimisticky. Stačí, když máte brambory, vejce a cibuli.

Brambory, vejce a spousta variací

Brambory můžete nastrouhat, smíchat s vejci, cibulí a moukou, osolit, opepřit a dát na pánev pod pokličku smažit. Je to takový mnohem jednodušší bramborák, u kterého nemusíte trávit u sporáku hodinu.

Výborná je i cibulová omáčka, kterou vařily už naše babičky. Jen my jsme na ni trochu zapomněli. Na másle orestujete asi 3 cibule, přidáte hladkou mouku a uděláte jíšku, kterou následně rozředíte mlékem. Můžete přidat i smetanu, pokud máte. Ochutíte solí a pepřem, uvaříte brambory a vejce na tvrdou a rychlá, levná a chutná večeře je na světě.

Podobně můžete uvařit i bramborovou omáčku. Zpěňte na tuku cibulku, přidejte pokrájené brambory, pepř, sůl, tymián a bobkový list. Zalijte trochou vody a nechte vařit. Pokud vám z léta zbyly nějaké houby, můžete přidat i je. Když jsou brambory poloměkké, vlijte mléko nebo smetanu rozkvedlanou s moukou a povařte. Potom už jen uvařit pár vajec a to je celé.

Brambory nejprve uvařte ve slupce, oloupejte a pokrájejte na kostičky. Zpěňte cibulku na tuku a brambory k ní přidejte. Nakonec zalijete směs rozšlehanými vejci se solí a pepřem a míchejte, dokud neztuhnou. Míchat ale nemusíte, v tom případě budete mít skvělou omeletu.

Foto: Shutterstock

Zapékací mísu vymažte tukem a poklaďte na plátky pokrájenými vařenými bramborami. Osolte je, opepřete, posypte cibulí, sýrem, rozšlehanými vejci a dejte do trouby zapéct.

Samozřejmě může recepty vylepšit uzeninou, hráškem, koprem nebo čímkoli, co doma najdete. Fantazii a kombinacím se meze nekladou. Brambory jsou velmi vděčnou potravinou, která nemusí být jen přílohou k masu.

Dokáží zasytit, jsou rychle hotové a není snad nikdo, kdo by je neměl rád. Takže pokud máte prázdnou ledničku i spíž, ale máte brambory, máte vyhráno.   

youtube

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments