Často to vypadá, že dno pánve je na špínu úplný lapač. Přiškvařené zbytky jídel a mastnoty jsou s ní tak srostlé, že mnozí už ztratili naději, že se ještě dají odstranit. Ani myčka si s tím neporadí. Přesto se tyhle napečeniny zlikvidovat dají. Jen to bude chtít trochu jiný kalibr, než je voda, houbička a saponát.
Jedlá soda a ocet opět v akci
Tedy bez vody to samozřejmě nepůjde, ale musíte si vzít na pomoc ještě jedlou sodu, ocet a drátěnku nebo škrabku. A přidejte také citron rozkrojený na polovinu.
Nejprve dno pánve namočte a zkuste drátěnkou nebo špachtlí odstranit co nejvíce připečených nečistot. Následně ze sody a vody vytvořte tolik hustější pasty, aby dokázala pokrýt celé dno pánve. Nechte směs několik hodin, klidně i přes noc, působit a potom kartáčem vydrhněte.
Je-li znečištění úpornější, použijte místo vody ocet. Pokryjte dno směsí sody a octa, počkejte, až přejde šumivá reakce a nechte opět pár hodin působit. Potom vše vydrhněte. Ocet můžete nahradit i citronem. Dno posypte sodou a na ni vymačkejte šťávu z citronu.
Pomůže i papír
Další účinnou variantou je, zčernalé dno pánve postříkat mycím prostředkem. Na ten potom nasypete sodu a kamennou sůl a celé to přikryjete papírovými ubrousky. Ubrousky na pánev pěkně přitlačte. Potom na ně opatrně nalijte ocet a nechte ½ hodiny působit. Po uplynutí doby ubrousky odstraňte a drátěnkou, abrazivní houbičkou nebo koulí z použitého alobalu špínu vydrhněte. Pánev bude jako nová.
Sodou a octem vyčistíte i teflon
Tyto postupy můžete použít, ať už potřebujete odstranit připáleniny z vnějšího, ale i z vnitřního dna pánve nebo hrnce. Výhodné jsou právě u nepřilnavých teflonových nebo keramických povrchů, které se nesmí poškrábat.
U jejich čištění musíte být samozřejmě opatrní, protože drátěnky a škrabky jsou předem zapovězeny. Jedlá soda, ocet nebo citron vám ale pomohou. Jen odstraňovat je potom musíte hadříkem, případně měkčím kartáčkem na zuby.
Podívejte se v přiloženém videu, jak soda se solí, octem, saponátem a papírovými utěrkami dokáže vyčistit zčernalé dno pánve.
Foto: Shutterstock