Vejce za poslední měsíce výrazně zdražila a zároveň je náročné sehnat kvalitní vejce ze dvora nebo od farmáře. Nedostatek domácích vajec je patrný zejména v zimním období. Proto mnohé láká koupit větší počet vajec a uskladnit je na delší dobu. Poradíme vám jak na to.
Skladování vajec
Vejce, která budete skladovat na kuchyňské lince, vydrží oproti jiným potravinám poměrně dlouho. V letním období asi týden a v chladnějších měsících i dva týdny. Správně uskladněná vejce v lednici neztrácí kvalitu ani výživové hodnoty po dobu jednoho měsíce. Přesto se tato doba může zdát nedostatečná, třeba v případě, kdy nakupujete větší zásoby na nadcházející pečení na svátky, oslavy nebo svatbu. Významná událost se připravuje dlouhé měsíce a výhodně zakoupené zásoby vajec by nemusely vydržet.
Nakládání vajec
Prodloužit trvanlivost vajec bylo důležité v dobách, kdy nebyly k dispozici lednice, osvědčilo se nakládání vajec do vápna nebo do vodního skla. Takto naložená vejce vydržela až jeden rok. Vodní sklo je roztok z křemičitanu sodného, je běžně k zakoupení. Roztok se smíchá s vodou v poměru 1:10 a vejce se naloží do roztoku. Nakládají se pouze čistá vejce.
Až na 8 měsíců může prodloužit trvanlivost vajec nakládání do pšenice. Bedýnku vysypeme pšenicí, naskládáme vejce tak, aby se nedotýkala dna ani sebe navzájem a pšenicí přikryjeme. Vše uložíme do chladné a temné komory.
Mrazená vejce
Vejce můžete bez obav uložit v mrazáku, o jejich kvalitu se nemusíte bát. Vejce se ale neuchovávají celá, je třeba je rozklepnout a mrazit bez skořápky. Pro tyto účely jsou vhodná tvořítka na led nebo košíčky na muffiny. Před použitím vajec z mrazáku je důležité je nejprve šetrně rozmrazit. Nejlépe vejce rozmrazíte včasným vložením do lednice. Rozmrazování v mikrovlnné troubě nebo v misce s horkou vodou by způsobilo částečné uvaření vajec po stranách.
Mrazená vejce nevyšleháte
Po rozmrazení budou vejce stejně kvalitní jak po chuťové, tak po nutriční stránce. Ztráty jsou zde minimální. Mrazení však naruší konzistenci žloutku. Vejce nebudou vhodná na pečení dezertů, které v postupu vyžadují oddělit žloutky a bílky a vyšlehat sníh.
Rozmrazená vejce vždy tepelně zpracujte a nekonzumujte je syrová.
Foto: Shutterstock
Rozmrazený bílek jde ušlehat v pevný sníh.