Vánočka je oblíbené pečivo, chutná k snídani i svačině. Někdo si oblíbil tradiční přípravu pletením, jiní si pomáhají formou. V základu se připravuje z kynutého těsta, s několika vychytávkami ji můžete proměnit v úžasnou dobrotu. Co přidat do vánočky?
Vánočka nejen na Vánoce
Vánočky se dříve připravovaly pouze pro královský dvůr a měly být upomínkou Ježíška v povijanu. Neměla by chybět na Štědrý den k snídani a obecně se považuje za symbol plodnosti. Receptů na vánočku je nespočet, každý region má vlastní, dokonce i v rodinách se dědí různé obměny receptu.
Křížové pletení vánočky chrání rodinu před zlými silami, silné spodní prameny reprezentují živly. Vodu, zemi, slunce a vzduch. Prostřední prameny jsou rozum, vůle a cit. Horní prameny symbolizují moudrost a lásku. Péct by se mělo tolik vánoček, kolik má rodina členů a o vánočku se musíte rozdělit i s domácími mazlíčky.
Dnes vánočku pečeme po celý rok a s oblibou snídáme s máslem a marmeládou.
Voňavá vánočka s muškátovým oříškem
Klasickou přísadou pro dokonalou vůni je vanilka. Nádhernou vůni má vánočka s vanilkovým luskem, škoda, že se příliš často nahrazuje vanilinovým cukrem nebo vanilinovým extraktem. Výraznou vůni dodá vánočce muškátový oříšek, nastrouhejte jej jen malou trošku a přidejte do těsta. Muškátový oříšek vánočku provoní a podpoří trávení.
Rum do mléka, rozinky suché
Vůně rumu k vánočce určitě patří, nemáčejte v něm ale rozinky. Pak by byl rum příliš výrazný a koncentrovaný jen v místě rozinek. Rozinky přidejte suché a část mléka v receptu nahraďte rumem. S rumem vánočka rychleji vykyne.
Oblíbené oříšky a semínka
Vánočka nemusí být jen s rozinkami. Do vánočky můžete přidat jakékoliv oblíbené ořechy (solený arašíd nepovažujte za ořech) nebo semínka. Nasekané vlašské nebo lískové ořechy chutnají výborně, stejně jako dýňová nebo slunečnicová semínka. Před přidáním do vánočky je namočte na několik hodin ve vodě.
Pečení vánočky
Správné pečení vánočky je na program horkovzduch. Začněte s teplotou na 180 °C a pečte ji přibližně půl hodiny, poté snižte teplotu na 160 °C a vánočku dopékejte. Stejně jako u jiných kynutých těst platí, že trouba se nesmí otevírat v průběhu pečení.
Foto: Shutterstock