Maso v českých obchodech je bída. Kvalitu si musíte ověřit speciálním způsobem, abyste nekoupili něco hrozného

Jak poznat a vybrat čerstvé a kvalitní maso? Může to být jednodušší, než byste si mysleli. Stačí znát pár obyčejných triků! Slyšeli jste třeba o tom, že stačí napíchnout kousek syrového masa na párátko a hned víte, jestli je čerstvé?

Odebírejte maso z kvalitního zdroje

I když je maso u řezníka nebo dokonce od farmářů či z biochovů o hodně dražší než to, které se dá koupit v supermarketu, doporučuje se upřednostňovat kvalitu před kvantitou. Čerstvé maso od kvalitního dodavatele má úplně jinou chuť než to, které koupíte v běžných obchodech, a samozřejmě je i zdravější. Proto volte pečlivě, z jakého zdroje budete brát maso pro sebe a svou rodinu.

Jak poznat, že je maso v pořádku?

Jestliže máte maso v lednici delší dobu a nejste si jistí, zda ho můžete konzumovat, existuje úplně jednoduchý trik, jak zjistit, zda je maso v pořádku.

Jako první krok maso jemně promáčkněte prstem. Pokud je pružné a vrátí se zpátky do původního stavu, vypadá to dobře. Následně si můžete ověřit, jestli je maso v pořádku ještě jedním trikem: uřízněte malý kousek masa, napíchněte ho na párátko a poté opalte zapalovačem či zapáleným dřívkem. Pokud maso dobře voní – jako klasická pečeně – pak je v pořádku a můžete ho bez obav připravovat.

Foto: Shutterstock

Jaké maso byste neměli konzumovat?

Jakmile maso zapáchá, rozhodně není vhodné pro konzumaci. Někdy se zápach může objevit až poté, co ho začnete tepelně zpracovávat (právě proto funguje zmíněný trik s párátkem), i v takovém případě byste se ho měli zbavit. Samozřejmostí je nutnost vyhodit maso, pokud je zelené, namodralé či má jinou neobvyklou barvu. Problém může znamenat i to, když je maso na dotek lepivé.

I když se snažíte šetřit, kde se dá, rozhodně byste neměli konzumovat maso, které trpí některými z těchto nedostatků – žádné peníze nestojí za velké zdravotní problémy, které vám zkažené maso může způsobit.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments