Tradiční jíška je sice klasická volba pro zahušťování omáček, ale existují i další alternativy, které nabízejí nové chuťové možnosti. Tyto metody mohou být nejen chutné, ale i zdravější.
Použití alternativních surovin
Kromě jíšky můžete zkusit různá přírodní zahušťovadla, jako je rozmixovaná zelenina, brambory nebo dokonce luštěniny. Tyto suroviny nejen zahustí omáčku, ale také přidají výživu a chuť.
Využití strouhaného sýra
Pro krémovější a bohatší omáčky může být skvělou volbou strouhaný sýr. Sýr přidává nejen hustotu, ale i bohatou chuť, což je ideální pro italské těstovinové omáčky nebo gratinované pokrmy.
Kreativní experimenty v kuchyni
Experimentování s různými metodami zahušťování je skvělý způsob, jak objevit nové kulinářské možnosti. Od zkoušení různých druhů mouky, jako je kukuřičná nebo rýžová, po využití neobvyklých ingrediencí, jako jsou avokádo nebo tofu, můžete objevovat nové chutě a textury.
Moderní zahušťovadla ve vaření
Pro ty, kteří hledají nízkokalorické nebo bezlepkové alternativy, jsou k dispozici různé typy mouk, jako jsou tapioková, kokosová nebo mandlová mouka. Tyto alternativy nabízejí různé textury a chutě, a současně umožňují vytvořit zdravější varianty tradičních omáček.
Vliv alternativních zahušťovadel na chuť omáčky
Použití různých zahušťovadel může významně ovlivnit chuť a texturu omáčky. Například použití rozmixované zeleniny nebo luštěnin může omáčce dodat jemnější a plnější chuť, což obohatí celkový gastronomický zážitek.
Význam konzistence v kulinářství
Konzistence omáčky hraje klíčovou roli v kulinářství. Správné zahuštění může změnit jednoduchý pokrm v kulinářský zážitek. Experimentování s různými zahušťovadly umožňuje kuchařům upravit texturu omáček tak, aby dokonale doplňovaly příslušné pokrmy.
Vliv na zdravý životní styl
Alternativní zahušťovadla nabízí možnosti pro ty, kteří sledují zdravý životní styl nebo mají specifické dietní požadavky. Použitím zdravějších a přírodních alternativ můžeme vytvářet vyvážené a nutričně bohaté omáčky, které jsou nejen chutné, ale i prospěšné pro naše zdraví.
Foto: Shutterstock
Tak jíška je nesmysl! A co je velouté omáčka nebo bešamel? Protože to jsou francouzské základní omáčky, tak ty jsou OK? Ať si kdo chce zahuštuje čím chce, třeba guláš mandlovou moukou! Nebo čistym škrobem, což je tapiok. Taky lze zahušťovst dobře konjakovou moukou, což je čistá vláknina. Ale to by tady tvůrce tohoto článku nesměl psát, že jíška je nesmysl a nesmyslně uvádět náhražky, které jsou už nesmysl na druhou. Jíška se dá udělat i s amarantové, nebo tefové, nebo čirikové mouky, když už nějaké náhražky. Nebo mouka hrachová-Hraška. Všechny tyto mnou navrhované jsou bez lepku a mají lepší… Číst vice »
Nechápu proč autorka uráží všechny naše maminky,babičky, prapra….Od kdy je jíška nesmysl?Ať radši napíše.. když neumíte udělat jíšku, nahraďte ji….Prostě kdo umí ten umí a ostatní nám vnucují nesmysly
Navrhuji, aby se každý nejlépe držel osvědčených postupů, kdy ví, jaký bude výsledek 👍
To je zase rada tapioková mouka. Je to jenom škrob, stejně jako bramborový nebo kukuřičný. Jsou to složitější sacharidy a puchne se z toho stejně jako z té zatracované jíšky. Ve francouzské kuchyni jsou základní omáčky a ty se vždy dělají-maslo mouka a pak mléko nebo vývar. Tak zkuste udělat třeba jíšku z amarantové mouky nebo pohankové nebo z čirokové nebo z tefové. Nebo čistá vláknina je konjaková mouka. Ale tam kde to jde, je dobré zahustit třeba cuketou. Ale dobrý guláš se zahušťoval třeba strouhankou ze staršího chleba. A zahušťovat něco mamdlovou moukou to může tak akorát Polreich, ten… Číst vice »
Já si nepřečetla Vás příspěvek a napsala jsem vlastně něco úplně stejného jako Vy. A je strašně pozitivní, že je nás více, kteří se v těch nahražkach orientujeme a nepíšeme o nesmyslech a pak nesmysly doporučujeme. Jo vařit z svíčkové a z drahých surovin, to by se mi vařilo. Všechno mit nachystané a uklohnit jen dvě porcičky to by bylo zábavné. Ale dejte Zdeněčkovi omezený rozpočet ať uvaří pro 4 členou rodinu na dva dny a kde bude pán v-l. V perdeli pane hrábě a to je hláška s filmu Tajemný hrad v Karpatech, tak ne, že mně tu bude… Číst vice »
Jj, svíčkovou zajistíme sýrem. To bude mňamka.
Já to zkusila nechat zahuštěné jen tou zeleninou a pak přidat smetanu. Ne, není to ono. Dnes dám půl smetany a půl bílého jogurtu a dvě lžíce pohankové mouky. A je hustá tak akorát a nemusím ani přikapávat citrón. Dobře provařit a nakonec vypnout a přidat kousek másla. Já mám v rodině celiaka, tak musím ty mouky řešit. Jak je teď moderní ten bublinkový čaj. Ten je s těmi tapiokovými kuličkami a to je zvěrstvo. Tím by mohla ta ježibada krmit Jeníčka aby rychle ztloustl. Tak jsem na ten tapiok a jeho propagaci silně rozezlená.
Tak já mám svíčkovou jen ze zeleniny a smetany. Zrovna u té mouku neřeším. Ale nic proti. Mě třeba nechutná guláš zahuštěný chlebem,tam musí být mouka. Jíšku dávám stejně jen do několika polévek
Skvělé. Dělám podobně. A tapiok je podle mně hnus výkrmný. A navíc když už použiji šob stačí mi ten bramborový- Solamil nebo kukuřičny-Maizena, tak nevím z jaké dálavy je ten tapiok, ale nikdy ho potřebovat nebudu. A pudinků máme v krámech výběr veliký, tak nějaký tapiokový kuličkový s kokosovým mlekem je hovadina piramidální.