Tankování u těchto českých benzinek vám okamžitě odrovná auto. Češi jsou zoufalí, jsou to známé čerpací stanice

Obchodníci v České republice mají bohužel jednu velmi negativní vlastnost. Snaží se vydělat co nejvíce, a to jak přes opravdu vyšponované ceny, tak i prostřednictvím toho, že dodávají nekvalitní produkt. Neplatí to přitom jen o potravinách, ale třeba i o oblečení nebo také pohonných hmotách.

Kontroly probíhají

Bohužel se nedaří dosáhnout stavu, kdy by čerpací stanice v Česku prodávaly pouze kvalitní benzin a naftu. Naopak, mapa serveru Kverulant ukazuje stále více prohřešků. Ty přitom v těchto případech mohou být opravdu závažné. Špatné pohonné hmoty vám totiž mohou velmi rychle zlikvidovat i drahé vozidlo. Podobné věci přitom jen těžko vyřešíte s pojišťovnou nebo ze záruky. Opravy budete hradit z vlastní kapsy, jelikož závadné palivo prokážete jen obtížně.

Naštěstí tu funguje Česká obchodní inspekce, která se pumpy snaží hlídat, byť pochopitelně nedokáže obsáhnout všechno. Z nedávné zprávy vyšlo najevo, že v roce 2023 dostalo pokutu hned 14 čerpacích stanic. To není vůbec malé číslo.

Možná si říkáte, že půjde o malé benzinky kdesi na vesnicích, případně nechvalně proslulé čerpačky ve dvorech apod. Tam je sice také dobré být při tankování obezřetný, avšak inspektoři se zaměřují především na větší pumpy, kam jezdí větší množství řidičů.

Foto: Shutterstock

Známé firmy

A bohužel i mezi nimi se najdou takové, které vám klidně prodají mimořádně nekvalitní palivo. Například pokutu ve výši 2 milionů korun dostal Globus, a to za to, že hned ve třech dnech krátce po sobě prodával závadné palivo. U oxidační stability motorové nafty byla naměřena hodnota 290 g/m3, která osmkrát překračovala povolený limit.

Čtěte také: Obchodní řetězec nadchnul Čechy. Ceny snížil o 30 %, lidé šetří za potraviny jako v Polsku

Hodně se vyznamenal také Robin Oil, což je shodou okolností benzinka, kterou teď přebírá státní Euro Oil. Tam došlo k tomu, že celkové nerozpustené usazeniny u nafty dosáhly množství 3 360 g/m3, což je opravdu trestuhodné, jelikož limit je stokrát nižší. Tady už vozidlům skutečně vážně hrozila závada na vstřikovací soustavě.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments