Jistě si ještě velmi dobře pamatujete, jak vám celé dětství rodiče vtloukali do hlavy, že alkohol ničí mozkové buňky. Nepotěším vás, je to pravda. Co hůř, existují ještě další potraviny, za jejichž konzumaci vám váš mozek určitě nepoděkuje. Které to jsou?
Slazené nápoje
Sodovky, coly, energetické nápoje, sirupy, všechny tyto tekutiny zvyšují riziko cukrovky 2. typu (a tím také vyšší riziko Alzheimerovy choroby) a srdečních onemocnění, navíc mají také negativní vliv na náš mozek. Vyšší hladina cukru v krvi může vést k demenci. Studie na zvířatech ukázaly, že vysoký příjem fruktózy snižuje mozkové funkce jako je paměť nebo učení. Nápoje, které neškodí, jsou voda, neslazený čaj, zeleninové šťávy a neslazené mléčné produkty.
Rafinované sacharidy
Jakékoliv sladkosti, cukrovinky, bílou mouku, bílé pečivo. Tyto potraviny zhoršují paměť, inteligenci a zvyšují riziko demence. Náhradou mohou být zdravé sacharidy jako je zelenina, ovoce, luštěniny a celozrnné výrobky.
Trans-tuky
Jde o typ nenasycených tuků. Ty najdeme v margarínu, hotové polevě a balených sladkých potravinách. Trans-tuky zvyšují riziko Alzheimerovy choroby, zhoršují paměť a snižují objem mozku.
Alkohol
Chronické užívání alkoholu snižuje objem mozku a může být zodpovědný za specifické mozkové syndromy. Nadměrná konzumace vede ke ztrátě paměti, změnám chování a poruchám spánku. Zvlášť ohroženou skupinou jsou náctiletí.
Vysoce zpracované potraviny
Mají vysoký obsah cukru, přidaných tuků a solí. Bavíme se o chipsech, sladkostech, popcornu, omáčkách a hotových jídlech. Obsahují hodně kalorií a málo podstatných živin, způsobují obezitu a mají negativní dopad na mozek. Studie ukázala, že zvýšený viscerální tuk přímo souvisí s poškozením mozkové tkáně. Tyto nebezpečné potraviny je vhodné nahradit ovocem, zeleninou, ořechy, semeny, luštěninami, masem a rybami.
Foto: Shutterstock, zdroj: healthline.com