Jistě víte, že některé potraviny do lednice zkrátka nepatří. U některých si však člověk není jistý a třeba je do ledničky umisťujete ze zvyku, i když jim tam není zrovna nejlépe. Na co si dát pozor? Na to se podíváme v dnešním článku.
Teplá jídla
Chcete-li si nechat zbytky od oběda k večeři či na druhý den, určitě se hodí je uschovat do lednice. Prvně je však nechte pořádně vystydnout. Teplé jídlo, které prudce zchladíte v lednici, by se mohlo srazit, ztratit svou chuť nebo se dokonce zkazit.
Pečivo nepatří do lednice
Tohle pravidlo platí vlastně vždy. Můžete si dát například chleba zamrazit pro případ, že ho vytáhnete, až nebudete mít doma žádné pečivo. Do lednice ho však nedávejte, stejně jako další pečivo. Rohlíky či chléb v lednici ztuhne a ztratí hodně ze své kvality. Rozhodně nevkládejte do ledničky teplé pečivo, dozajista by se vám srazilo!
Jak je to s máslem?
Možná že vaše babička máslo do lednice nedává, zatímco vy ano. Dříve to totiž nebylo zvykem. Máslo z lednice bývá hodně ztuhlé a špatně se maže či jinak zpracovává. Pravda však je, že v lednici vám déle vydrží. Pokud ho chcete nechat povolené venku, měli byste ho vždy spotřebovat během pár dnů.
Aromatické potraviny dávejte do zvláštní nádoby
Například sýry sice rozhodně patří do lednice, ale měli byste si dávat pozor, aby jejich silné aroma neovlivnilo chuť a vůni dalších potravin v ledničce. Proto byste měli sýry stejně jako další aromatické potraviny dávat do uzavíratelné nádoby.
Maso patří do lednice jen na chvíli
Maso je potřeba buď spotřebovat čerstvé, nebo ho umístit do mrazáku. V ledničce by mělo být jen pár hodin, případně ho do ní můžete dát, když ho chcete nechat pomalu rozmrznout z mrazáku.
Necháváte-li maso v lednici víc jak den či dva, hrozí, že se zkazí nebo se bakterie z něj začnou šířit na další potraviny. V každém případě by maso mělo být odděleno od ostatních potravin – například schované v krabičce nebo uložené ve zvláštní přihrádce.
Foto: Shutterstock