Červená řepa, mrkev, pastinák nebo batáty – základní suroviny, ze kterých se vyrábějí zeleninové chipsy znějí tak zdravě! Realita je ale bohužel trochu jiná. Pokud si zeleninové brambůrky dopřáváte s pocitem, že tolik nehřešíte proti optimální stravě, moc vás nepotěšíme.
Zeleninové chipsy totiž obsahují prakticky stejné množství kalorií jako jejich méně zdravě vypadající bratříček, tedy chipsy bramborové. A stejně v tomto případě znamená opravdu hodně. Vyplývá to ze zprávy, kterou publikovala německá společnost Stiftung Warentest zabývající se kvalitou na trhu dostupných výrobků.
Rakovinotvorné látky
Z patnácti testovaných typů zeleninových chipsů ocenila společnost jako “dobré” pouhé tři druhy. Zbytek obsahoval příliš mnoho cukru, soli a tuků. Tři produkty dokonce obsahovaly akrylamid, který se při pokusech na zvířatech ukázal být rakovinotvorným a navíc poškozujícím dědičnou výbavu. Vzniká při opékání, smažení či fritování surovin obsahujících sacharidy. Další produkty obsahovaly zvýšenou hladinu nitrátu, který je rovněž považován za rakovinotvorný.
Raději je vůbec nejezte
Takže bohužel, zeleninové chipsy vás skutečně nezachrání. Nejsou vůbec dobrým doplňkem jakékoliv diety a obecně uděláte lépe, když je, stejně jako bramborové lupínky, budete konzumovat v omezené míře nebo dokonce vůbec. Jedinou výhodou zeleninových brambůrků je vyšší obsah vlákniny. Tu ale nejlépe získáte tak, že zeleninu budete konzumovat samotnou. Vysoký obsah tuků, soli a cukrů je v tomto ohledu negativnějším faktorem.