Přezrálé hnědé banány není potřeba hned vyhazovat. Můžete je přidat například do těsta na moučník… anebo použít zajímavý internetový trik, který jim vrátí zpátky vrátí část svěžesti.
Na zhnědlý banán nikdo nemá moc chuť
Asi se to někdy stalo nám všem – nakoupili jsme víc banánů, než zrovna potřebujeme, a ony nám doma zhnědly a pak jsme je vyhodili.
Zaprvé je třeba si říct, že dozrávání a hnědnutí banánů je zcela přirozený proces. Hnědý banán můžeme klidně sníst, nemusíme ho vyhazovat do koše, i když je jasné, že už nebude mít chuť ani konzistenci, jako když jsme ho kupovali čerstvý.
Trochu bizarní trik jak vrátit banánu čerstvost
Možná už jste na internetu viděli trochu bizarní trik, který radí jak banánu vrátit jeho žlutou barvu, ale částečně i čerstvost. Tajemství spočívá ve zbavení ovoce přebytečné vlhkosti.
Nejprve banán vložíte do igelitového sáčku, do kterého jste vsypali zhruba šálek rýže. Vyžeňte ze sáčku co nejvíce vzduchu a uzavřete ho. Rýže bude vsakovat přebytečnou vlhkost (tenhle trik se hodí například i při sušení polité sedačky či oblečení) a vy necháte banán v sáčku zhruba po dobu jedné hodiny.
Následněte ho vyjměte a přineste si fén. Zapněte ho (ale rozhodně ne na nejvyšší stupeň, zvolte spíše foukání studeným vzduchem nebo nejnižší teplotu) a začněte ovoce fénovat. Během pár vteřin uvidíte, jak banán získává zpátky svou žlutou barvu. Ještě lepší jež, že se však příjemně promění i konzistence uvnitř slupky, kdy banán částečně vrátí zpátky do původního stavu.
Jak využít přezrálý banán?
Hnědé banány rozhodně nemusíte vyhazovat (a ani je vysoušet a fénovat). Je jasné, že nemáte zrovna chuť si je dát k svačince, ale můžete je spotřebovat například do některého receptu. Skvěle se hodí do banánové bábovky, do banánového chlebíčku či cookies. Milovníci zdravého životního stylu si z něj mohou udělat třeba smoothie nebo si ho přidat do bílého jogurtu či ovesné kaše.
Foto: Shutterstock