Máte rádi omáčky, ale nesnášíte mouku? Možná netolerujete lepek nebo si hlídáte kalorie. Samozřejmě se ani v těchto případech nemusíte svých oblíbených jídel vzdát. Mouka se dá nahradit mnoha způsoby. Záleží jen na tom, co právě vaříte a podle toho vybrat tu správnou ingredienci. Možností je hned několik.
Vyzkoušejte škrob a zeleninu
Smíchejte kukuřičný nebo bramborový škrob s trochou vody. Zabráníte tak tvorbě hrudek v omáčce. Jemně ho vmíchejte do horké tekutiny a nechte povařit. Tato varianta svědčí především zeleninovým nebo houbovým pokrmům, vhodná je i do omáček, které připravujete na těstoviny.
Stejnou službu vám udělá rozmixovaná vařená brambora nebo nastrouhaná syrová, kterou dáte do jídla vařit. Hodí se do všech omáček, kterých jsou brambory nebo zelenina součástí. Zahustit tak můžete i polévky. Jen nezapomeňte, že tím vašemu obědu přidáte dávku kalorií. Obecně zeleninová jídla můžete zahustit částí zeleniny, ze které jsou připravena a kterou rozmixujete. Ideální je k tomu účelu mrkev, cuketa nebo dýně. Stejně můžete postupovat i v případě luštěnin.
Vyzkoušejte kvasnice, sýr i křen
K masu, smetanovým omáčkám a různým tmavým omáčkám se zase skvěle hodí kvasnicové vločky. Mají lehce pikantní chuť a jednoduše je stačí do horké omáčky nasypat, nechat rozpustit a povařit.
Lehkou omáčku dobře zahustíte smetanovým sýrem. Tentokrát ji ale nechte trochu vychladnout, než sýr přidáte. V horké by se začal vločkovat. Pravděpodobně budete muset ve výsledku použít více koření, abyste jídlu dodali výraznější chuť.
K rybám nebo hovězímu masu se zase skvěle hodí křen. K zahuštění ho ale používejte pouze čerstvý a nikdy ho nepřidávejte přímo do omáčky. Nejprve ho krátce orestujte s trochou tuku na pánvi, smíchejte se strouhankou a teprve potom vmíchejte do hrnce.
Výborná je i strouhanka z tmavého nebo celozrnného chleba.
Ovesné vločky zahustí i spojí
Zapomenout nesmíme na ovesné vločky. Hodí se k lehkým omáčkám, zeleninovým pokrmům i polévkám. Použít je můžete místo mouky i do sekané nebo karbanátek. Tam dokáží nahradit nejen mouku, ale díky své lepivosti i vejce. Sekaná vám už nikdy nepopraská a navíc bude zdravější.
Dále můžete použít rýžovou mouku. Pokud ji doma nemáte, rozemelte rýži na prášek v mixéru a použijte k zahuštění ten. Jen počítejte s tím, že než začne omáčka houstnout, bude to trvat trochu déle.
Obecně platí, že na jednu porci jídla byste měli počítat asi 2 lžičky zahušťovadla.
Foto: Shutterstock
Tvl, tebe bych chtěl fakt vidět u plotny. To musí být zážitek 🤣
Je to stále marný, je to marný. Jak tohle někdo může napsat. Celá redakce místo kafíčka dejte si pořádnej flákanec.