Česká kuchyně se bez karbanátků (nebo jak někteří rádi říkají „karbenátků“) prostě neobejde. Mleté maso společně se strouhankou, vodou, vejcem a kořením, uplácané do placiček osmažených na oleji, musí milovat snad každý. Zvlášť když si k němu připravíme domácí bramborovou kaši. Ale co kdybychom vám řekli, že karbanátky se dají ještě o jeden level vylepšit? Tenhle recept musíte zkusit.
Karbanátky s jablky
Jablečné karbanátky připravujeme podobně jako ty klasické. Budeme potřebovat tyto ingredience.
- 500 g mletého masa
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 vejce
- sůl a pepř
- strouhanka
- olej
- 1 jablko
V míse smícháme mleté maso, vejce, sůl, pepř a česnek. Cibuli a jablka oloupeme a nakrájíme (jablka můžeme i nastrouhat). Společně orestujeme na oleji, dokud vše nezměkne. Orestovanou směs přidáme do mísy, promícháme, vytvoříme z ní placičky. Pokud je směs příliš vlhká, přisypeme strouhanku. Karbanátky opékáme na rozehřátém oleji z obou stran. Můžeme je i ugrilovat.
Co ještě přidat do karbanátků?
Výborně v karbanátcích chutná čerstvě nastrouhaný parmazán. Nemůžeme sáhnout vedle ani v případě, že vsadíme na bylinky, zejména bazalku, petržel, oregano a samozřejmě oblíbenou majoránku. Chuť bude ještě intenzivnější, pokud bylinky přidáte čerstvé, ne sušené. Místo trošky vody můžeme do směsi přilít raději plnotučné mléko.
Tipy při přípravě karbanátků
- Směs na karbanátky nemíchejme déle, než je nutné. Raději použijme ruce než vařečku nebo mixér.
- Snažme se všechny karbanátky vytvarovat stejně velké. Pak budou všechny usmažené za stejně dlouhou dobu.
- Když tvarujeme karbanátky, můžeme si navlhčit ruce trochou vody nebo olivového oleje. Směs se nebude tolik lepit.
Foto: Shutterstock