Karbanátky se neobejdou bez kousku tohoto ovoce. Kdo ho do nich nepřidá, pěkně to pokazí

Česká kuchyně se bez karbanátků (nebo jak někteří rádi říkají „karbenátků“) prostě neobejde. Mleté maso společně se strouhankou, vodou, vejcem a kořením, uplácané do placiček osmažených na oleji, musí milovat snad každý. Zvlášť když si k němu připravíme domácí bramborovou kaši. Ale co kdybychom vám řekli, že karbanátky se dají ještě o jeden level vylepšit? Tenhle recept musíte zkusit.

Karbanátky s jablky

Jablečné karbanátky připravujeme podobně jako ty klasické. Budeme potřebovat tyto ingredience.

  • 500 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce
  • sůl a pepř
  • strouhanka
  • olej
  • 1 jablko

V míse smícháme mleté maso, vejce, sůl, pepř a česnek. Cibuli a jablka oloupeme a nakrájíme (jablka můžeme i nastrouhat). Společně orestujeme na oleji, dokud vše nezměkne. Orestovanou směs přidáme do mísy, promícháme, vytvoříme z ní placičky. Pokud je směs příliš vlhká, přisypeme strouhanku. Karbanátky opékáme na rozehřátém oleji z obou stran. Můžeme je i ugrilovat.

Co ještě přidat do karbanátků?

Výborně v karbanátcích chutná čerstvě nastrouhaný parmazán. Nemůžeme sáhnout vedle ani v případě, že vsadíme na bylinky, zejména bazalku, petržel, oregano a samozřejmě oblíbenou majoránku. Chuť bude ještě intenzivnější, pokud bylinky přidáte čerstvé, ne sušené. Místo trošky vody můžeme do směsi přilít raději plnotučné mléko.

Tipy při přípravě karbanátků

  • Směs na karbanátky nemíchejme déle, než je nutné. Raději použijme ruce než vařečku nebo mixér.
  • Snažme se všechny karbanátky vytvarovat stejně velké. Pak budou všechny usmažené za stejně dlouhou dobu.
  • Když tvarujeme karbanátky, můžeme si navlhčit ruce trochou vody nebo olivového oleje. Směs se nebude tolik lepit.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments