Bobkový list s oblibou přidáváme do omáček, ale tušili jste, že kromě kulinářského využití může mít tato oblíbená rostlina ještě mnohá další?
Co je bobkový list
Bobkový list je list vavřínu, stálezeleného keře, který roste v teplejších klimatických podmínkách. Jde o okrasnou rostlinu, jejíž listy se používají při vaření k dochucování pokrmů. Sušené bobkové listy mají intenzivnější chuť i vůni než listy čerstvé. Občas se používá také bobkový list rozemletý na prášek.
Bobkový list v kuchyni
Bobkovým listem dochucujeme polévky, omáčky a dušená jídla. Přidáváme ho hned na začátku vaření a těsně před koncem jej vyndáme, protože neměkne a někdo by se jím mohl snadno zranit. Jeho chuť připomíná oregano nebo tymián. K dostání je mnoho odrůd bobkových listů, nejčastější je turecký. Čerstvý bobkový list skladujeme ve vzduchotěsném sáčku v lednici, vydrží tam týden až dva. Sušené bobkové listy uzavřeme do těsnící nádoby a umístíme na místo suché, temné a studenější, kde vydrží až dva roky.
Bobkový list na nervy
Zapalte několik lístků bobkového listu v popelníku nebo jiné bezpečné nádobě. Jakmile lístky shoří, zaplaví vás kořeněná vůně, která zklidňuje nervový systém. Udělejte si pohodlí a zhluboka dýchejte.
Bobkový list pro krásnější pleť
Chvíli povařte několik bobkových listů ve dvou hrncích vody. Potom kastrol postavte na stůl, nakloňte se nad něj, zakryjte se ručníkem a půl hodinky inhalujte. Po takovém zážitku bude vaše pleť zdravější a zářivější.
Bobkový list jako symbol moudrosti
Vavřín byl ve starověku považován za symbol moudrosti, míru, vítězství a ochrany. Vavřínové věnce nosili ve starověkém Řecku a Římě císaři, olympionici, učenci a básníci. S vavřínem souvisí také slovní spojení „usnout na vavřínech“.
Foto: Shutterstock