Hledáte způsob, jak zahustit omáčky či polévky, aniž byste museli používat klasickou jíšku nebo mouku? Existuje překvapivě mnoho způsobů, jak toho může dosáhnout. Pojďme se na ně spolu podívat.
Proč nepoužívat jíšku?
Někdo zkrátka nemá omáčky zahuštěné jíškou, třeba proto, že ji v pokrmu cítí a nedělá mu dobře. Některým lidem může také jíška nebo zahušťování moukou způsobovat zažívací potíže. Samotnou kapitolu pak tvoří lidé s celiakií, kteří lepek obsažený v mouce zkrátka nemohou konzumovat ze zdravotních důvodů. Podobně také někteří lidé vynechávají lepek kvůli dietě.
Omáčky také můžete chtít zkusit zahustit něčím jiným třeba proto, abyste pokrm odlehčili. Anebo chcete experimentovat! Důvodů je zkrátka celá řada, ale jaká jsou řešení?
Zelenina je skvělé zahušťovadlo
Obecně platí, že jedním z nejlepších zahušťovadel je zelenina, především brambory. Nastrouhaná brambora uvolní do omáčky škrob a rozhodně vám ji pomůže zahustit. Podobně bude fungovat i cuketa nebo dýně. Pozor si musíme dát jenom na to, že použití zeleniny může ovlivnit chuť omáčky, často dosladka (to se týká především dýně, mrkve, ale mírně osladit omáčku mohou i zmíněné brambory nebo cuketa).
Pokud základ omáčky tvoří zelenina, není nic jednoduššího, než k zahuštění používat ty druhy, které jsou v základu. Omáčka získá silnější zeleninovou chuť a zároveň bude skvěle zahuštěná.
Chleba do guláše
Zahušťovat guláš jíškou je skoro až hřích. Můžete na to použít zmíněnou bramboru, ještě lepší je však chleba, který se k tomuto účelu používá v receptech již tradičně. Jen v případě, že se chcete při vaření vyhýbat lepku, nezapomeňte zvolit bezlepkové pečivo.
Co takhle luštěniny?
Luštěniny dříve tvořily velkou část jídelníčku a z hlediska zdravého životního stylu by to mělo tak být i teď. Luštěniny můžeme do svého jídelníčku dostat třeba i tak, že s nimi zahustíme vaše domácí omáčky. Skvěle zahušťuje cizrna nebo třeba bílé fazole. Vyzkoušejte to!
Foto: Shutterstock